Slovenija
197754 ogledov

Do petka izredna nakazila, povprečno po 673 evrov

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Najkasneje do petka bo skoraj 385 tisoč ljudi na transakcijske račune dobilo vračilo preveč plačane dohodnine.

V petek, 28. julija, se izteče rok za vračilo preveč plačane dohodnine vsem, ki so informativni izračun prejeli v začetku junija v tako imenovanem drugem svežnju. V tem svežnju je bilo 384.839 informativnih izračunov z vračili, povprečno vračilo je kar 673 evrov, skupaj je bilo kar za 259 milijonov evrov vračil.

Nekateri zavezanci so poročali, da so vračilo prejeli že v petek, rok za vračilo je sicer v petek ta teden.

86.269 zavezancev, ki so prejeli informativni izračun dohodnine z datumom odpreme 31. maj, bi moralo dohodnino doplačati. Povprečno doplačilo znaša 460 evrov, skupaj bo za slabih 40 milijonov evrov doplačil. Rok za plačilo med letom premalo plačane dohodnine se izteče v ponedeljek, 31. julija.

Kdor se je na informativni ugovor pritožil, mu zneska iz informativnega izračuna ni treba plačati niti ne bo dobil vrnjenega, ampak mora počakati, da mu finančna uprava izda odločbo.

Tisti, ki so med letom plačali preveč dohodnine, jo po letnem obračunu dobijo vrnjeno. Nekateri starši otrok ne uveljavljajo med letom in jih kot vzdrževane družinske člane uveljavljajo šele v informativnem izračunu dohodnine ter tako brezobrestno varčujejo za dopust. Preveč plačana dohodnina se namreč ne obrestuje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:55 24.julij 2023.

    Ko se vrača dohodnino se vedno bere, kot da bi nam država nekaj dala, v resnici pa nam samo vrača kar nam je čez leto preveč pobrala.

  • joze95 17:44 24.julij 2023.

    Urednik še vedno pleše na vaški veselici in pod plesiščem se zbirajo nutrije. To da ti država vzame preveč in po pol leta vrne brez obresti je navadna kraja državljanom ali ste pa svobodnjakarji popolnoma ponoreli, vključno z urednikom.

  • munja 10:47 24.julij 2023.

    Od kdaj je pa vračilo dohodnine izredno nakazilo???? Novinarji, očitno vas je vročina skurila!!