Slovenija
22 ogledov

Dobili službe, a ne za dolgo

ljubljana08.03.08, poskusna matura, pisanje, oblikovna sola, gosposka 18, ljublj IFP
Pripravništva. Mladim denar za lažje zaposlovanje, a brez opcije podaljšanja.

Šolstvo. Šole in vrtci z že izbranimi pripravniki se lahko prijavijo na razpis, s katerim bo država prek evropskih sredstev financirala zaposlitev 51 pripravnikov na področju vzgoje in izobraževanja. A čeprav je razpis namenjen lažjemu zaposlovanju ranljive skupine mladih, bodo ti službe dobili za največ deset mesecev in brez možnosti podaljšanja. 

Za službe, čeprav jih ni

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) poudarjajo, da je namen zaposlitev pripravnikov "pridobivanje in nadgrajevanje njihovih sposobnosti, znanj, veščin in spretnosti, ki jih nato razvijajo in poglabljajo skozi celotno obdobje nadaljnjega strokovnega razvoja". Cilj zaposlitve je, da mladi opravijo pripravništvo in strokovni izpit, ki po besedah MIZŠ omogočata "neposredno zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja".

Razpis je namenjen predvsem iskalcem prve zaposlitve, saj ti "potrebujejo intenzivnejšo in celovitejšo podporo za integracijo, usposabljanje za samostojno opravljanje dela ter pridobivanje kompetenc in izkušenj za ohranitev zaposlitev oziroma nadaljnje zaposlovanje na področju vzgoje in izobraževanja", so prepričani na MIZŠ. 

Do 1.500 evrov na mesec

Prednost pri izboru bodo imele šole, ki prihajajo iz regij, v katerih je večja brezposelnost. Devet pripravnikov bodo kot pomočnike vzgojiteljev zaposlili v vrtcih, a največ za pol leta. Preostale pripravnike bodo zaposlili v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih. Za delovno mesto vzgojitelja, učitelja, svetovalnega delavca ali knjižničarja bodo deset mesecev dobivali plačo do 1.500 evrov. Pomočniki vzgojiteljev bodo lahko dobili največ 1.100 evrov na mesec.

Delo bodo začeli opravljati februarja prihodnje leto, službo pa morajo zaključiti najkasneje januarja 2015. Na razpisu bodo sicer razdelili slabih 700 tisoč evrov. Od tega Evropski socialni sklad prispeva 600 tisočakov. Vsi pripravniki bodo dobili tudi posebnega mentorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.