Slovenija
2322 ogledov

Dobra novica: Interes za cepljenje se je močno povečal

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
Hitrost cepljenja se je po sprejetih vladnih odlokih povišala.

"V enem tednu je precepljenost s 1. odmerkom dvignila z 48.9 na 51.8 odstotka," ugotavlja Luka Renko s Sledilnika. "V zadnjem tednu je 1. odmerek prejelo skoraj tri odstotke populacije. Malce pozno in verjetno iz napačnih razlogov, ampak vsaj je premik v pravo smer in upam, da ga vsaj nekaj tednov uspemo obdržati."

"Podatki glede cepljenja so vzpodbudni," je na današnji tiskovni konferenci povedala uradna vladna govorka za covid Maja Bratuša. "Višje številke so odras povečanega interesa za cepljenje v preteklem tednu, ko je bilo opravljenih skoraj 80 tisoč cepljenj."

Z enim odmerkom je po besedah Bratuševe cepljenih 61 odstotkov odraslih in kar 73 odstotkov starejših od 50 let. "Preračunano na celotno populacijo znaša delež cepljenih z enim odmerkom 52 odstokov," je na tiskovni konferenci poudarila Bratuševa. "Odstotek polno cepljenih odraslih je 55 odstotka, starejših od 50 let pa 67 odstotkov. V celotni populaciji znaša delež polno cepljenih 46 odstotkov."

Hitreje se cepimo kot prekužujemo

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, ki so jo objavili 17. septembra, ugotavlja, da cepljenje poteka hitreje od prekuževanja. 

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. "Trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 110. prebivalec," pišejo pri IJS. "Hitrost cepljenja je približno 49 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 2,3 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 21 tisoč okuženih na teden oz. 1,0." odstotka prebivalstva na teden.

Hitrost cepljenja se je povečala, potem ko je vlada z odlokom PCT uvedla skoraj za vse zaposlene in uporabnike storitev, poleg tega je cepljenje za zaposlene v državni upravi obvezno. 

Samotestiranje Slovenija Od danes veljajo nove izjeme glede pogoja PCT pogoj PCT Slovenija Sindikati na nogah, šli bodo na ustavno sodišče Cepljenje, covid-19 Covid-19 Zdravje PCT za vse zaposlene, v nasprotnem primeru globa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • peter992 13:43 21.september 2021.

    Če bo toliko cepljenih, ne bo moglo biti tako veliko število okuženih.

  • groffriedrich 02:06 21.september 2021.

    Pravijo naj zaupamo v znanost!Zaradi znanosti imamo naš planet zastrupljen do konca.Zaradi znanosti je čedalje več virusov.Zaradi znanosti obstaja jedrsko orožje (Hirošima-Nagasaki-jedrski poizkusi v puščavah,pod morjem,pod Zemljo,nesreča v Černobilu......)Posledično na milijone umrlih ljudi,živali,dolgoročne posledice na ljudeh,živalih,rastlinah,v ozračju......To dela ta tako ...prikaži več opevana znanost,celo vesolje onesnažujemo v imenu znanosti,katastrofa,ne pa znanost.TA NAŠA ZNANOST NAS BO UNIČILA!

  • groffriedrich 01:47 21.september 2021.

    Dobra novica?Pa ja de INTERES ZA CEPLJENJE SE JE POVEČAL ZARADI PRISILE LJUDI V TO,TO JE PIZDUNSKA PRISILA BREZ PRIMERE!!!To je neustavno dejanje naše vlade,ki zaobide ustavo in posledično zakone.TO JE PROTIUSTAVEN PRIJEM,NEZAKONIT IN SMRDI PO AVTORITARNOSTI.Lepo vas prosim,kaj se ...prikaži več je interes povečal,kdo tu koga farba?To so pa res nebuloze,dajte no,novinarji,veste,da je to dobesedno prisila pizdunske vlade in njenega režima.P R I S I L A!!!!