Slovenija
4415 ogledov

Dobro leto po uveljavitvi bi to že ukinili

Blagajna
Spet bi uvedli obveznost izročanja računa kupcu.

Zadnji dan redne februarske seje imajo poslanci na dnevnem redu med drugim predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero vlada nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič predlaga obveznost izročanja računa kupcu. Slednjemu grozi globa, če računa ne bo zadržal do odhoda iz poslovnega prostora zavezanca.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora kupec blaga oziroma prejemnik storitve prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Že nekaj več kot leto dni torej velja, da mora davčni zavezanec izročiti račun kupcu v papirni obliki le na njegovo zahtevo. To želi zdaj vlada spremeniti z novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, po kateri bi se ponovno določila obveznost izročitve izdanega računa kupcu. Predlog novele ponovno uvaja možnost tudi izreka globe za kupce, ki računa ne bi prevzeli.

Spreminjali bi tudi zakon o cestah

Vlada predlaga tudi spremembe zakona o cestah. Z oktobra lani sprejetimi spremembami zakona se je namreč posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah vozil razširilo s tovornih vozil tudi na osebna vozila, kar je bilo deležno precejšnjih kritik in tudi odložilnega veta državnega sveta. Z novimi spremembami bo tako posebna ureditev odvoza ponovno veljala samo za tovorna vozila.

Predvidoma tri ure bodo poslanci razpravljali o posebnem poročilu varuha človekovih pravic o dostopnosti centrov za socialno delo invalidom, na dnevnem redu pa imajo še predlog novele zakona o upravnem sporu, v katero je vlada vgradila rešitve za povečanje učinkovitosti postopkov v upravnem sporu in skrajšanje časa odločanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:06 23.februar 2023.

  Pa saj vsi ves čas izdajajo račune!

 • Pepe007 07:48 23.februar 2023.

  Dve zelo neekološki rešitvi. Tako papirnat račun kot čakanje na asistenco pri osebnih vozilih, kar lahko podaljšuje zastoje na avtocestah. Za osebna vozila bi lahko imel vsaj na določenih odsekih tudi DARS kako lastno rešitev. In na izvozih prostor, kamor ...prikaži več se vozilo odloži ter tam lastnik odloči s katerim prevozom bo vozilo spravil drugam.

 • bozo666 07:20 23.februar 2023.

  Vtaknite si te papirnate račune v kljunčke, golobčki zagamani.