Slovenija
29240 ogledov

Revolucionarna novost, večina o njej ne ve nič

trgovina Ljubljana covid Profimedia
V soboto začne veljati novela Zakona o davku na dodano vrednost. Ta prinaša opazne spremembe pri izdajanju računov.

Ta konec tedna vam v gostinskem lokalu ob plačilu kave morda ne bodo prinesli računa, če tega ne boste zahtevali. Obvezni papirnati računi se namreč z zakonodajno spremembo ukinjajo. 

Ponudniki dobrin in storitev lahko še vedno izdajajo papirnate račune, obvezani pa so ga izdati le na izrecno zahtevo stranke.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je po sprejetju novele opozarjala na morebitne nevšečnosti, ki bi lahko nastale z novo ureditvijo. Stranke bodo namreč manj zaščitene.

"Račun je pomemben, da kupec preveri, ali mu je prodajalec zaračunal v skladu s cenikom. Račun je pomemben zaradi uveljavljanja garancije, stvarne napake in podobnih stvari. Na primer za ponovno preverjanje, ali je bila cena kot v oglasu ali pa je bila v trgovini neoznačena," je na nekatere prednosti papirnatega računa opozoril Matjaž Jakin iz ZPS.

denar evri davki Slovenija Slovenski dacarji lani pobrali skoraj za petino več davkov

Namesto papirnatega bodo stranke lahko dobile digitalni račun. Dobiti ga bo moč s pomočjo aplikacije, ki jo je razvilo podjetje noprintZ - Fin4green.

"Ko se registrirate, iz anonimnosti dobite kodo, ki je vaša identifikacija. Na blagajni, če želite digitalni račun pri trgovcu, ki to omogoča, mu pokažete kodo v aplikaciji. Blagajna prepozna, da koda predstavlja digitalni račun. Ob zaključku plačila pošlje račun v oblak," je pojasnil Simon Kolenc iz podjetja noprintZ.

Ukinitev papirnatih računov je edina večja sprememba, ki jo prinaša novela zakona. Pri poslovanju z gotovino se bodo računi še vedno potrjevali preko davčne blagajne, FURS bo nadzor izvajal na enak način kot doslej.

Kako so na spremembe pripravljeni v gostinskih in trgovskih obratih, smo preverili pri nekaterih večjih ponudnikih.

"Mi se bomo držali eko načela in papirnatih računov, v kolikor ne bodo zahtevani, ne bomo izdajali," nam je povedal Primož Pivec, vodja skupine lokalov Kaval Group, ki pod svojim okriljem združuje 15 različnih gostinskih obratov v Ljubljani in okolici.

"Večje težave kot z uvajanjem digitalnega sistema pričakujem pri delu s strankami. Ljudje so navajeni prejemati papirnate račune in jih zahtevajo. Tu bo morda potrebne malce več komunikacije, posebej na začetku nove ureditve," je pojasnil Pivec in opozoril na to, da se bodo morali zaposleni v lokalih naučiti rokovanja z aplikacijo. 

"V torek smo dobili uradno potrditev novega sistema. Vse potrebne novosti še niso urejene. V četrtek smo imeli kolegij, kjer so vsi lokali dobili natančna navodila. Potrebno je posodobiti računalniške sisteme, da bomo lahko uporabljali aplikacijo za digitalne račune," je dodal.

lokal postrežba Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

V trgovinah Spar od sobote še ne gre pričakovati brezpapirnega poslovanja, to možnost bodo uvedli v bližnji prihodnosti. "V podjetju Spar Slovenija bomo do nadaljnjega še izdajali račune v tiskani obliki, saj znotraj celotne skupine Spar načrtujemo menjavo programske opreme za blagajne - takrat je tudi predvidena možnost uvedbe digitalnega računa. Vsekakor pa bomo še naprej spremljali dogajanje in vse novosti v zvezi z veljavno zakonodajo ter temu prilagajali svoje poslovanje," so nam odgovorili.

Mercator bo prehod na brezpapirno poslovanje izvedel postopoma. Že pred leti so razvili aplikacijo Moj M, ki omogoča digitalno plačevanje in prejem računov v digitalni obliki. Dodali so, da bodo morali kupce o novosti najprej ustrezno seznaniti ter prilagoditi postopke in komunikacijo pri blagajnah.

Petrol je pozdravil prehod na brezpapirno poslovanje in je v namen uvajanja sprememb jeseni 2021 ustanovil posebno delovno skupino. Do izvedbe vseh potrebnih prilagoditev bo izdaja računov še naprej potekala tudi v papirni obliki.

Med povpraševanjem po terenu smo izvedeli, da večina manjših gostinskih in frizerskih lokalov zaenkrat ne načrtuje sprememb pri izdajanju računov. Nekateri z novostmi, ki jih prinaša novela zakona še niso podrobno seznanjeni. Mnogi, ki so, bodo še naprej izstavljali papirnate račune.

Sprememb pri poslovanju ne načrtujejo niti pri večini manjših ponudnikov nastanitvenih kapacitet, ti so večino računov že do zdaj izdajali po elektronski pošti ali drugih digitalnih platformah.

Komentarjev 23
  • evelux 10:29 23.januar 2022.

    In spet ste kavč pametnjakoviči pametni na kvadrat kot vedno se za vsako stvar bunite in pametujete..... nič vam ne paše vsak nekaj po svoje .....

  • jakec42 17:40 21.januar 2022.

    Ja naše vlade iz en e skrajnosti v drugo,a nimajo kaj bolj pametnega za delat!

  • marko345 15:17 21.januar 2022.

    Pri gostincih to pomeni, da bo naročilo napisal na listek, te vprašal če boš hotel račun, če ne bo stalo isto, samo ddv si bo gostinec spravil žep, in ostali znesek tudi, zaloge bo imel dvojne, država s slabo kontrolo ...prikaži več bo pa ob dohodek. Kretenska vlada.Si predstavljate, da v veleblagovnici kupite čevlje, plačate z gotovino, blagajnik tega ne vnese v promet, tebe pa na vratih varnostnik obtoži, da si čevlje UKRADEL in ti ne moreš dokazat, da si jih plačal, ker nimaš nobenega dokumenta o plačilu.