Slovenija
5925 ogledov

To je po eksploziji v kemijski tovarni povedal njen direktor

Kočevje eksplozija Facebook - Utrip Vaše Občine
Znanih nekaj več podrobnosti po eksploziji v kočevskem Melaminu.

"Nikoli v življenju si nisem mislil, da bo prišlo do takega primera, vendar je prišlo. Prišlo je do eksplozije na pritekališču, kamor je prišla cisterna neke snovi. Vzrok eksplozije še raziskujemo," je v izjavi za javnost povedal direktor kočevskega Melamina Srečko Štefanič. 

Izpostavil je, da je predvsem pomembno, da so takoj po eksploziji vsi sistemi reagirali. "Vse službe, gasilska, zdravstvena, so v najkrajšem možnem času prišle na lice mesta in omejile požar." Štefanič je dodal, da kar se tiče zaposlenih ni nihče pogrešan, očitno je nekaj pogrešanih ostalih. Te informacije, je dodal, bodo preverjene tekom dneva. Pogrešane sicer še iščejo.

Štefanič miri prestrašene prebivalce Kočevja, izpostavlja, da nevarnih snovi v okolju ni, so le saje. Tudi ostali vplivi po eksploziji so omejeni predvsem na območje tovarne in območja stran od naselij, je prepričan. "Trenutno je najbolj pomembno, da je požar pogašen, da žarišč ni, ustrezne službe so z droni posnele območje tovarne in ugotovile, da temperatura nikjer ne narašča. Žarišča so praktično vsa omejena." 

Direktor Melamina zagotavlja, da je podjetje za delovanje imelo vsa ustrezna dovoljenja.

Srečko Štefanič in Vladimir Prebilič | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Župan: Vplivov na okolje ni 

Tudi kočevski župan Vladimir Prebilič izpostavlja, da je šlo za delovno nesrečo, ki zelo velikih vplivov na okolje nima. "Pa vendar še vedno veljajo navodila, da se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, če ni nujno, naj ne zapuščajo svojih domov. Svetuje se uporaba zaščitnih mask, ker nimamo še dokončnih rezultatov monitoringa. Dobili jih bomo v nekaj urah." 

Prebilič je izpostavil, da so bili vsi sistemi, ki so bili pripravljeni, v kolikor bi prišlo do takšne nesreče, takoj aktivirani, tudi vsi varovalni sistemi v podjetju so po zagotovilih župana delovali tako, kot so načrtovali. "Za tak primer smo se pripravljali, imeli smo več vaj, za zdaj so stvari pod kontrolo." 

UKC Ljubljana že znižal pripravljenost 

Ob nesreči je bilo aktiviranih več ekip zdravstvene pomoči. V kočevskem zdravstvenem domu so npovedali, da so na delu vse njihove ekipe. Sodelujeta tudi helikopterja, ki naj bi opravila že več kot pet poletov. 

Iz ljubljanskega UKC so po nesreči za STA sporočili, da so k njim do zdaj dve osebi pripeljali s helikopterjem, ostale pa z rešilnim vozilom: "Delo smo prilagodili v skladu z navodili za delo v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 ljudi, med njimi so tudi huje poškodovani." 

Na delu so bile okrepljene ekipe, ki so bile tudi pripravljene na morebiten prihod dodatnih pacientov. Nekaj po 11. uri so nato sporočili, da so v UKC Ljubljana smo znižali stopnjo pripravljenosti zaradi nesreče v Kočevju: "Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKCL pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju." 

Kočevje eksplozija | Avtor: Facebook - Utrip Vaše Občine Facebook - Utrip Vaše Občine
Kočevje eksplozija Slovenija Slovenija Eksplozija v Kočevju. Več kot dvajset poškodovanih, dva huje, dva pogrešana

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 13:44 12.maj 2022.

    Tega direktorja je treba takoj zapret. Cisterna je pripeljala neko snov. Direktor ne ve kaj mu vozijo v tovarno,pa saj ne moreš verjet.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:38 12.maj 2022.

    Štefanič je dodal, da kar se tiče zaposlenih ni nihče pogrešan, očitno je nekaj pogrešanih ostalih. Pa kdo so tej ostali? Poštar in računalniški serviser npr?

  • popokatopetl 13:37 12.maj 2022.

    "kočevski župan Vladimir Prebilič izpostavlja, da je šlo za delovno nesrečo, ki zelo velikih vplivov na okolje nima." --- Malo manj sprenevedanja prosim.