Slovenija
50 ogledov

Dokaz, kako zvezda malica planet

WASP-12b je od zvezde oddaljen le okoli 3,4 milijona kilometrov, kar je vsega 1/ Žurnal24 main
Vesoljski teleskop Hubble je odkril najboljše dokaze doslej, kako ena od Soncu podobnih zvezd jé bližnji planet.

Hubble zaradi oddaljenosti – planet WASP-12b je od Osončja oddaljen okoli 600 svetlobnih let – ni mogel posneti fotografije dogajanja, a so astronomi na podlagi zbranih podatkov uspeli poustvariti dramatični prizor v ozvezdju Voznika.

Hubble je namreč po poročanju BBC-ja odkril velikanski oblak, ki obdaja planet in počasi beži stran od planeta k zvezdi, imenovani WASP-12. Strokovnjaki imajo to dejstvo za kronski dokaz, kako bo planet sčasoma izginil. Znanstveniki že dlje časa vedo, da zvezde "jedo" planete, a doslej še niso imeli tako dobrih dokazov.

Temperatura na planetu je zaradi bližine zvezde okoli 1.500 stopinj, atmosfera pa se je zato dobesedno napihnila in je velika že za trikratni radij Jupitra, so v Astrophysical Journal Letters zapisali astronomi. Sam planet je sicer za okoli 70 odstotkov večji od Jupitra, njegova masa pa je večja za 40 odstotkov. Med česanjem Hubblovih podatkov so uspeli identificirati tudi kemijske elemente, ki jih doslej še niso poznali.

Le še "kratko" življenje
WASP-12b ima zaradi zgubljanja materiala tako "le" še za okoli deset milijonov let življenja. Leto na planetu, ki so ga odkrili pred dvema letoma, sicer traja vsega 1,1 Zemljinega dneva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.