Slovenija
328 ogledov

Brez uresničitve arbitražne odločbe Hrvaške ne bo v schengnu in OECD-ju

Karel Erjavec Saša Despot
Zunanji minister Karl Erjavec je danes izjavil, da Hrvaška ne bo članica schengenskega območja, dokler ne bo implementirala arbitražne razsodbe o meji.

Prav tako Slovenija ne bo podprla njenega članstva v OECD, tudi zaradi diskriminacije v sodnih postopkih proti Ljubljanski banki, je dejal.

Erjavec je spomnil na četrtkove besede hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da so prioritete hrvaške vlade vstop v schengensko območje, članstvo v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter prevzem evra.

Kako bi šli v schengen, če ne vedo, kje je meja?

"Vendar dokler ne bo spoštovana arbitražna odločba, dokler ne bo implementirana, bo Slovenija vedno dala negativno mnenje glede schengna. Ne moremo imeti znotraj schengna državo, ki ne ve, kje je meja med dvema državama," je dejal Erjavec.

"Glede OECD bi pa rad spomnil, da je za članstvo v tej organizaciji zelo pomembna tudi vladavina prava. Na Hrvaškem, ko gre za tožbe proti LB zaradi deviznih vlog, sodišča to zelo hitro procesirajo. Imamo že nekatere izvršbe. Ko gre pa za tožbe LB proti hrvaškim podjetjem, se pa zadeve sploh ne premaknejo. Ni nobenih ustnih obravnav, nobene sodne odločitve," je dejal minister in menil, da to "kaže na diskriminacijo v samem pravosodnem sistemu na Hrvaškem".

"In država, ki nima neodvisnega sodnega sistema, ki ne spoštuje mednarodnega prava, ne more postati članica kluba najbolj razvitih držav," je še pristavil Erjavec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 08:49 23.december 2017.

    Kaj pa JE Krško in odlagališče RA odpadkov?

  • stary1 08:06 23.december 2017.

    Če hočeš poslovati s Hrvati moraš prej kaj na zob dati in ravno to delajo naši politiki,,

  • janez60 16:01 22.december 2017.

    Upam da se bodo slovenski politiki držali tega, da Hrvaški ne dajo pristanka za schengen in OECD. Verjetno pa bodo tako kot doslej nategnjeni od Hrvatov. Pahor, premier in še kdo bo po stari navadi lezel v rit tem nategatorjem.