Slovenija
1828 ogledov

Dolgo pričakovana sprememba stopila v veljavo

Zdravstvena ambulanta Profimedias
Finančna uprava RS je sporočila, da je prišlo do spremembe pri poročanju Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

FURS je s februarjem 2020 spremenil frekvenco poročanja o dolžnikih iz naslova prispevkov za zdravstveno zavarovanje ZZZS-ju iz tedenskega na dnevno poročanje, kar pomeni lažje uveljavljanje pravic do zdravljenja zavezancev, ki so v zadnjem trenutku poravnali svoje obveznosti, so sporočili s finančne uprave. 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč podatek o neplačilu prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje pridobi od finančne uprave. V primeru neporavnanih obveznosti, višjih od 50 evrov, ZZZS zamrzne pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje ZZZS blokira le tistim neplačnikom, ki si sami plačujejo prispevke in so tako sami odgovorni za poravnavo. Zaposlenim, ki nimajo nobenega vpliva na to, ali bo delodajalec zanje plačal prispevke glede na zakon pravic, četudi delodajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja ni plačal, ne ukinejo. 

Zdravstvene storitve, ki niso nujne, morajo ljudje z zamrznjenim zavarovanjem plačati sami, ko plačajo prispevke, pa lahko od ZZZS zahtevajo povračilo.

Čakalnica Slovenija "Rekli so mi, da nimam zavarovanja. Skoraj me je kap!"

Kaj je nujno zdravljenje, do katerega so upravičeni tudi tisti, z zamrznjemi pravicami iz zavarovanja?

· nujne in neodložljive zdravstvene storitve za ohranitev življenjsko pomembnih funkcij, zaustavljanje večjih krvavitev in oskrbo ran, preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali življenjskih funkcij ter antišok terapij;

· zdravljenje zvinov in zlomov ter poškodb, ki zahtevajo specialistično obravnavo;

· zdravljenje zastrupitev;

· storitve za preprečevanje širjenja infekcij, ki bi pri zavarovani osebi utegnile povzročiti septično stanje;

· storitve, ki so z zakonom predpisane kot obvezno zdravljenje, ali so z zakonom opredeljene kot obvezne in za katere po naših predpisih ni plačnik država, delodajalec ali zavarovana oseba sama;

· nujni prevozi z reševalnimi vozili;

· zdravila, predpisana na recept s pozitivne liste, potrebna za zdravljenje stanj iz predhodnih alinej;

· medicinski pripomočki, potrebni za obravnavo stanj iz predhodnih alinej, in sicer v obsegu, kot ga določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kartica zdravstvenega zavarovanja. "Vrnemo, ko boste plačali" Slovenija Več kot 10.000 ljudi brez obveznega zdravstvenega zavarovanja že več kot eno leto

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.