Slovenija
14621 ogledov

Dopust ob menjavi službe: ostanete lahko brez dopusta za ves mesec

Delavec EPA
Če boste službo menjali sredi meseca, boste najbrž ostali brez dopusta za tisti mesec, čeprav na ministrstvu menijo, da ne bi smeli.

"Ker sem službo menjala sredi meseca, za tisti mesec nisem dobila dopusta ne pri starem ne pri novem delodajalcu," nas je obvestila bralka. Pri 24 dneh dopusta to pomeni dva dni manj, pri 30 dneh letnega dopusta pa tri dni manj dopusta.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da delavcu, ki ni zaposlen vse leto, pripada ena dvanajstina dopusta za vsak mesec zaposlitve. Če bi bil marca delavec zaposlen le dva tedna, mu tako dopust za marec ne pripada, si zakon očitno razlagajo delodajalci. A na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve menijo, da bi bilo pri izračunu sorazmernega dela dopusta treba upoštevati tudi manj kot mesec.

"Tako v primeru, ko se delavec zaposli pri drugem delodajalcu, kot v primeru, da po prenehanju delovnega razmerja ne bo sklenil nove pogodbe o zaposlitvi, se lahko izpostavi še vprašanje glede (sorazmernega dela) letnega dopusta za zadnji mesec, ko delavec ne bo zaposlen celotni mesec oziroma mesec, v katerem delavec menja zaposlitev, in sicer ali je kot najmanjšo enoto treba upoštevati celotni mesec zaposlitve ali lahko pravilo sorazmernosti uporabimo za izračun sorazmernega dela dopusta za mesec, v katerem delavec ne bo zaposlen celotni mesec," na ministrstvu razlagajo, da je dilema enaka, če delavec menja službo ali se mu pogodba sredi meseca izteče. 

Načelo sorazmernosti uveljaviti do konca

"Ob dejstvu, da spremenjena zakonska ureditev v zvezi z letnim dopustom sledi tako imenovanemu pravilu sorazmernosti pri izračunu deleža letnega dopusta, bi bilo primerno, da se to pravilo v praksi uveljavi v celoti, kar pomeni, da se izračuna tudi sorazmerni del letnega dopusta za mesec, v katerem delavec ne bo zaposlen v celoti oziroma bo menjal zaposlitev," pravijo in dodajajo, da je v primeru menjave zaposlitve med mesecem "potrebno izhajati iz osnovnega pravila, da je vsak delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu," menijo na ministrstvu. 

Pol dneva se zaokroži navzgor

Zakon določa, da se pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta. Če bi delavcu pripadalo 2,5 dneva dopusta, mu pripadajo trije.

Pri menjavi službe morata stari in novi delodajalec delavcu vsak omogočiti izrabo sorazmernega dela dopusta, ki mu v na delovnem mestu pripada, možen pa je tudi drugačen dogovor, denimo prenos dela dopusta. Če bi izrabili več kot sorazmerni del dopusta, pa nato dali odpoved, vas delodajalec lahko toži. Kot smo poročali pred časom, pa je izplačilo za neizrabljeni dopust velika izjema. 

 

V nadaljevanju objavljamo 161. člen zakona o delovnih razmerjih

161. člen
(sorazmerni del letnega dopusta)

(1) Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: sorazmerni del letnega dopusta).

(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.