Slovenija
26616 ogledov

Kako je z dopustom v primeru odpovedi

Delavec v proizvodnji
1/2
Profimedias
Ali delodajalec v primeru odpovedi delavcu mora omogočiti koriščenje dopusta? Kaj če je delavec porabil že ves dopust, pa nato dal odpoved?

"Kako je z dopustom v primeru, če daš odpoved sredi leta," nas je vprašala bralka, ki jo zanima tudi, ali mora delodajalec plačati nadomestilo za neizkoriščeni dopust.

Povedano na kratko, pravico ima izkoristiti sorazmerni delež dopusta, nadomestilo za neizkoriščeni dopust pa je velika izjema. Če bi bralka izkoristila več dopusta, kot ji za del leta pred odpovedjo pripada, pa jo delodajalec lahko toži. 

"Upoštevajoč določbo prvega odstavka 161. člena zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ima delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. S to določbo se torej ureja pravica do dela letnega dopusta sorazmerno glede na doseženo dolžino trajanja delovnega razmerja, kadar delavec ne izpolnjuje pogoja za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta," so nam pojasnili na ministrstvu za delo.

Nadomestilo za neizrabljen dopust pa ni pravilo, ampak velika izjema.

"Pravica do letnega dopusta je temeljna pravica delavca iz delovnega razmerja in se ji delavec ne more odreči niti z enostransko izjavo niti s sporazumom z delodajalcem o odpovedi pravici ali denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust," opozarjajo na ministrstvu za delo, a zakon o delovnih razmerjih v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi dopušča izjemo.

"V skladu s 164. členom ZDR-1 je namreč dopusten sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, vendar samo v primeru, ko delavcu preneha delovno razmerje pri delodajalcu in mu pred iztekom delovnega razmerja ni več mogoče zagotoviti izrabe letnega dopusta, do katerega je upravičen," pravijo na ministrstvu. O tem, ali je bilo nadomestilo za neizrabljen dopust upravičeno, je že večkrat presojalo vrhovno sodišče, ki je odločilo, da je nadomestilo dopustno le, če obstajajo objektivni razlogi, da delavec letnega dopusta ni mogel izrabiti.

"Dodatno naj še poudarimo, da lahko delavec pripadajoči letni dopust izrabi (tudi) v času odpovednega roka, saj pogodba o zaposlitvi preneha (šele) z iztekom odpovednega roka," so še spomnili na ministrstvu.

Zaradi preveč izrabljenega dopusta ob odpovedi vas lahko delodajalec toži

Kaj pa, če delavec izrabi že ves dopust ali več kot sorazmerni delež, pa nato da odpoved? "Če je delavec izrabil več kot sorazmerni delež pripadajočega sorazmernega letnega dopusta, nato pa je delovno razmerje prenehalo, ima delodajalec možnost uveljaviti zahtevek po civilnem pravu," so nam pojasnili na ministrstvu.

Izjeme, ko je mogoče prenašati lanski dopust 

Zakon o delovnih razmerjih v tretjem odstavku 162. člena določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Če delavec dopusta v tekočem koledarskem letu ali do 30. junija naslednjega leta ne more izkoristiti zaradi bolezni ali poškodbe, materinskega ali starševskega dopusta, je mogoče dopust izkoristiti do konca naslednjega leta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.