Slovenija
3754 ogledov

Dr. Beovićeva meni, da bo to za Slovenijo največji zalogaj

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Ob sproščanju ukrepov vodja strokovne skupine za covid-19 meni, da smo se Slovenci v prvem valu precej naučili. Napoveduje tudi največje izzive ob morebitnih novih žariščih v državi oziroma morebitnem drugem valu.

"Mislim, da smo Slovenci v prvem valu dokazali, da znamo upoštevati ukrepe, da vemo, kdaj gre zares. Brez tega bi bili kakršnikoli ukrepi slabo učinkoviti," je v pogovoru za oddajo 24ur povedala dr. Bojana Beović. Nadaljevala, je, da če primerjamo naše ukrepe z ukrepi v tujini, naši so bili po njenih besedah sorazmerni blagi, pa smo jih vendarle sorazmerno poštovali in upešno prišli do zaključka prvega vala.

Na vprašanje, kakšno je njeno mnenje glede mask je dejala, da te gotovo ščitijo pred širjenjem kapljic. "Seveda jo je treba uporabljati na primeren način; ne se dotikati prednje površine in si ob tem pogosto in temeljito umivati oziroma razkuževati roke. Tisto, kar maske lahko naredijo, je, da preprečijo širjenje drobnih kapljic, ko je nekdo bolan."

Beovićeva je izpostavila vlogo mask pri novem koronavirusu; te preprečijo širjenje virusa preden človek zboli, takrat, ko se virusa še ne zaveda. "Zato je nošenje mask v tem primeru priporočljivo, predvsem tam, kjer ne moremo preprečiti širjenja kapljic, torej ko ne moremo stati od človeka stran meter in pol. Posebej je to pomembno v zaprtih protorih. Tudi če smo v odprtem protoru, nam maska lahko pomaga, če smo blizu skupaj."  

Ob ponovnih izbruhih

Beovićeva je ponovila, da je v tem trenutku virus v Sloveniji prisoten v majhnem obsegu, gotovo pa je prisoten v državah, v katere Slovenci pogosto potujemo oziroma od koder prihajajo k nam turisti. "Realno je pričakovati, da bomo imeli ponovno vnose virusa v državo in v tem primeru je pomembna takojšnja reakcija vakogar, ki zboli, naj poišče zdravnika, naj se mu napravi bris, potem pa seveda utrezna reakcija epidemiološke službe, ki naj tak posamezen izbruh zameji. To je tisto, kar bo delovalo zaščitno."  

Svetovala je, da naj pri potovanjih ves čas mislimo na to, da ne bomo prišli v stik z nekom, ki je bolan, torej, da ne bomo v gručah, da bomo skrbeli za higieno rok, da bomo na primerni razdalji in če ne, da bomo uporabili masko.

koronavirus covid-19 test Covid-19 Zdravje Slovenska virologinja o drugem valu

Izzivi za drugi val

Priprave na drugi val morajo najprej - izpostavlja Beovićeva - potekati pri vsakem posamezniku upoštvajoč higienske ukrepe in hitro prepoznavo.  "Na drugi strani pa se pripravlja zdravstvo, spet moramo pregledati opremo, ozko grlo bo morda osebna varovalna oprema, kjer je potrebno narediti natančne načrte in nabaviti dovolj teh sredtev. Moramo pregledati kapacietete bolnišničnih postelj, še posebej pa kadre, ki bodo lahko v primeru povišanega števila bolnikov skrbeli za njih."
 
Beovićeva poudarja, da bi si ob drugem valu želeli, da ne bi bilo potrebno zaustaviti ostalo zdravstvo, kot se je v precejšnji meri zgodilo med prvim valom. "Ta zalogaj bo glede na to, da smo v Sloveniji slabo preskrbljeni z zdravstvenim kadrom kar velik in na tem je treba začeti delati res čim prej," je posvarila Beovićeva.

Za oddajo 24ur je dodala še, da bomo primeru drugega vala - če se bo le dalo - zapirali le posamezna območja, podjetja, razrede, šole oziroma geografska območja. "Odvisno od tega, kako bo kazala posamezna epidemiološka slika. Tukaj bomo morali biti učinkoviti, fleksibilni, tak način bi lahko vzdrževal več ali manj normalno delovanje države."

Koronavirus covid-19 Covid-19 Svet Novo žarišče bi lahko bilo najhujše doslej. Kako je prišlo do tega?

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 13:19 01.junij 2020.

    mogoče se pa čaka TOP GUN live verzija, da še malo potrosijo skrivnostnega praška, potem pa začnemo z drugim valom ... YES

  • Avatar praufo
    praufo 13:17 01.junij 2020.

    drugiv val? ne razumem, kaj to pomeni, vsako leto imamo gripe, prehlade, celo ošpice, kravjo gripo, kozjo, prašičjo, kurjo ... itd ... ja in zdej ta zadeva čaka na sprožilca , ki bo zagnal drugi val, al se to dogaja ...prikaži več kar tako po neki inerciji ... res čudna retorika od tako "strokovne" osebe

  • CharlySheen 07:28 01.junij 2020.

    Ko berem izjave dr. Beovićeve, imam včasih občutek, da ji je kar malce žal, da se je korona scena umirila. Bi zmogla morda (vsaj občasno) tudi kaj bolj optimističnega?