Slovenija
4828 ogledov

Drava prestopila bregove, začeli z evakuacijami

poplave Dravograd Profimedia
V Dravogradu so evakuirali devet objektov. Ponekod na Koroškem imajo težave s plazovi. Obilno deževje je sprožilo več plazov tudi na Bohinjskem.

V Dravogradu je Drava dopoldne prestopila bregove, zato so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi, je STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec. V Dravogradu je na terenu okoli 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacije.

Trenutno imajo dravograjski gasilci kar nekaj dela tudi na drugi strani reke, na območju, kjer se v Dravo izliva Meža, v katero malo pred Dravogradom priteče tudi reka Mislinja. Iz objektov na drugi strani Drave trenutno poteka prečrpavanje vode, objekte pa tam bolj ogroža narasla podtalnica, je povedal Zavec.

Pretok Drave ostaja stabilen

Po podatkih dravograjske civilne zaščite zdaj že nekaj časa pretok Drave ne narašča in je stabilen pri okoli 1700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na zadnje informacije, ki jih imajo, naj bi bil danes do 18. ure pretok podoben, to je od 1700 do 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Tako v Dravogradu kot v Vuzenici se je zjutraj zaradi naraščanja pretoka Drave sprožila sirena za opozorilo na nevarnost, nato pa so nekaj pred 9. uro v Dravogradu zaradi naraščanja reke aktivirali še sireno za neposredno nevarnost.

Posted by Koroška Čveka on Friday, November 3, 2023

V Vuzenici je po besedah župana Franja Goloba Drava ponekod prešla rob obrežja, ni pa doslej poplavljala. Že od zgodnjega jutra so aktivirani gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami in folijo pomagali zaščititi najbolj izpostavljene objekte, trenutno pa je že poldrugo uro po podatkih župana pretok Drave stabilen pri približno 1700 kubičnih metrih na sekundo. Glede na prejete informacije pričakuje, da se bo stanje čez dan umirjalo, je povedal za STA.

Janez Polajnar z Agencije RS za okolje napoveduje, da bo Drava poplavljala še tekom jutrišnjega dne. Najbolj ogroženi bodo kraji pod Mariborom in dolvodno od Markovca proti Hrvaški.

Plaz zasul lokalno cesto

Z nekaterih lokacij po Koroški medtem poročajo o težavah zaradi zemeljskih plazov. Z Mestne občine Slovenj Gradec so sporočili, da se je zaradi močnega deževja znova sprožil plaz v Velunji. Zasul je lokalno cesto, zato je ta do nadaljnjega zaprta, so pa delavci že na terenu. Ravenski gasilci so posredovali na zasuti cesti na območju Strojne, občasne težave z naplavinami so bile dopoldne na cesti Prevalje-Mežica.

Podjetje Nomago trenutno ne izvaja avtobusnih prevozov med Prevaljami in Črno na Koroškem. "Zaradi premikajočega plazu na relaciji Mežica-Prevalje trenutno ne izvajamo prevozov na relaciji Črna na Koroškem-Prevalje. Varnost naših potnikov je namreč na prvem mestu, zaradi česar smo bili začasno primorani prekinili izvajanje omenjene linije," so za STA pojasnili v podjetju Nomago.

Situacijo spremljajo in so v kontaktih s pristojnimi institucijami. Ko bodo razmere to dovoljevale in bo izvajanje prevozov varno, jih bodo na omenjeni liniji ponovno vzpostavili, so še zagotovili v podjetju. Potnike naprošajo, naj spremljajo njihovo spletno stran, na kateri objavljajo vse spremembe.

Na Bohinjskem podtalnica drla v kleti

Obilno deževje je minulo noč nemalo težav povzročilo tudi na Bohinjskem. Zaprtih je bilo nekaj poplavljenih cest, ker se je voda umaknila, pa so spet prevozne, je za STA povedal župan Bohinja Jože Sodja. Prebivalce so v občini predhodno oskrbeli s protipoplavnimi vrečami, v pripravljenosti so bila minulo noč vsa gasilska društva. Na terenu je bilo po županovih besedah okoli 80 oz. 90 gasilcev in pripadnikov drugih služb.

Gasilci so pomagali prečrpavati vodo na 36 lokacijah, predvsem v vaseh Kamne, Gorjuše in Koprivnik. Težave so povzročale predvsem meteorne vode in potoki, pa tudi hudourniki, zaliti so številni travniki. Težave je povzročala tudi podtalnica, ki je bila marsikje tako močna, da je drla v kleti, je pojasnil Sodja.

Zaradi nepredvideno visokih vodostajev so zaprli Sotesko Vintgar. 

V pripravljenosti, če bo potrebna evakuacija

Zaradi deževja se je v Bohinju sprožilo tudi kar nekaj zemeljskih plazov, največji v vasi Podjelje. Skladno z navodili geologov so plazove prekrili s ponjavami. Zdaj čakajo na oglede geologov in odločitve, kako naprej. Trenutno ocenjujejo, da evakuacije prebivalcev niso potrebne, a še naprej spremljajo razmere.

Ponoči je zaradi vetra padlo tudi nekaj dreves, vendar hujših posledic vetra niso beležili.

"Sava je začela upadati, tudi potoki so se umirili, upadajo, vendar se bojimo, kaj bo še z nedeljsko napovedjo. Jaz upam, da bo manjša, da ne bo več v takem obsegu in da pridemo brez velikih ran iz teh ujm," je sklenil Sodja. 

Agencija za okolje je za nedeljo izdala oranžno opozorilo za veter, ki bo preglavice povzročal predvsem ob morju. Padlo naj bi manj padavin kot v noči s četrtka na petek. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • slavauk22 14:40 03.november 2023.

    putin napada slovenijo vsi zaklonišče!