Slovenija
6994 ogledov

Gregorčič opozarja: V noči na nedeljo pričakujemo prehod nove fronte

Lokovec Andrej Biaggio
Nova opozorila meteorologov in hidrologov.

Napovedi meteorologov so se uresničile, obilno deževje je po Sloveniji znova povzročalo precej preglavic. V Baški grapi je domove ponoči moralo zapustiti 28 ljudi

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave pa so se v Dravogradu in Vuzenici sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Ob 8. uri so opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju.

Stanje je alarmantno tudi drugod po Evropi. Število smrtnih žrtev neurja Ciaran, ki je v četrtek zajelo Evropo, je s sedem naraslo na deset, potem ko so v Toskani umrli trije ljudje.

"Za nami je burna noč," je povedal meteorolog Brane Gregorčič. Opozorilo so sicer zdaj zmanjšali z oranžne stopnje na rumeno, razen za jugozahod, kjer zaradi vetra ostaja večja nevarnost. Na Kredarici so ponoči zabeležili sunke vetra hitrosti do 180 kilometrov na uro, količina padavin pa je ponekod presegla 200 litrov na kvadratni meter. Zaradi močnih padavin, ki so segle na tudi avstrijsko Koroško, bo v naslednjih dneh Drava imela visok vodostaj.

V noči na nedeljo pričakujejo še eno fronto, je dejal Gregorčič, a bo ta manj izrazita. Izdali so oranžno opozorilo za veter, ki bo preglavice povzročal predvsem ob morju, ponekod po državi pa bo padlo 100 milimetrov padavin na kvadratni meter. To sicer ni toliko kot v pretekli noči, a Gregorčič zaradi predhodne namočenosti tal morebitnih težav ne izključuje. 

Že v nedeljo popoldan se bo zjasnilo, podobno bo tudi v prvem delu prihodnjega tedna.

Najhuje trenutno na območju Drave

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da smo prišli v drugo fazo poplavnega dogodka. Sava je okoli poldneva v okolici Ljubljane dosegla svoj maksimum, ki je okrog 2400 m3/s, zdaj pa se poplavni val pomika proti Zasavju, Posavju in Hrvaški. Tekom popoldneva pričakujejo poplavljanje Save v Zasavju. Poplavni val naj bi do večera zapustil Slovenijo. 

Največje poplavno žarišče v tem trenutku predstavlja Drava. Na vstopu iz Avstrije ima trenutno pretok okrog 1800 m3/s. "Poplavlja že v Dravogradu. Tekom popoldneva in noči se bo to širilo proti spodnjemu toku Drave," je dejal Polajnar. Najbolj ogroženi bodo kraji pod Mariborom, pa tudi dolvodno od Markovca proti Hrvaški. Poplavljalo bo tekom noči in tekom jutrišnjega dopoldneva, poplavni val pa bo na Dravi vztrajal vse do noči na nedeljo. 

Poplave so tudi na drugih porečjih, zlasti na reki Reki, vendar tam že na zgornjem toku voda upada. "Skrbi nas nedeljsko vremensko dogajanje. Kljub predvideni manjši količini padavin je namočenost bistveno večja, kot je bila. Pričakujemo porast voda na območju Posočja, Gorenjske, osrednje Slovenije in tudi jugozahodne Slovenije, na območju kraških rek."

Številni protipoplavni ukrepi

"Na vseh območjih od Obale, Posočja, zgornje Save in srednje Save so se preko noči in zjutraj izvajali interventni ukrepi," je dodala Neža Kodre z direkcije za vode: "Kjer je bilo treba, so bili aktivirani tudi suhi zadrževalniki, da smo zadržali poplavne valove. V sodelovanju s civilno zaščito smo vzpostavljali pretočnost vodotokov. Glede na napoved se bo z dežurstvom in ukrepanjem nadaljevalo preko noči v porečju Drave. Ko bodo vodostaji omogočali, pa se bomo vrnili k izvajanju ukrepov, ki smo jih opravljali pred zadnjim deževjem. Še naprej bomo torej nadaljevali s sanacijo posledic poplav z začetka avgusta."

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je povedal, da so zaenkrat obravnavali približno 180 dogodkov. "Na Dravi smo aktivni, sprožen je bil celoten alarmni sistem, od Koroške do Ptuja oziroma Podravja, izdali smo tudi nekaj vreč iz skladišč za pomoč občinam," je pojasnil. Dodal je, da so tam že navajeni na podobne situacije, zato upa, da bo "vse funkcioniralo, kot je treba"

Pohvalil je vse sodelujoče, posebej v Baški Grapi, kjer so se celovito pripravili na morebitne težave, čeprav jim je sinoči deževje prizaneslo. 

V Kranju se stanje umirja

Kaj pa se dogaja v Kranju, kjer naj bi se bali morebitne ekološke katastrofe, povezane s kanalizacijsko cevjo pod mostom? "Vse kar vem, vem iz medijev. To komunicira občina, ne vem, na kakšen način. Se bom pozanimal. Mislim, da se tam dogajajo neke čudne stvari, ali pa eden na drugega prelagajo odgovornost, strašijo eden drugega. Nikoli me ni nihče poklical," je pojasnil Šestan. Obljubil pa je, da bo "naredil kak korak, da se bo stvar razčistila"

Neža Kodre je razložila, da v Kranju težave povzroča kanalizacijski vod, ki je fiksiran na spodnji del mosta. V načrtu je prenova mostu, v okviru prenove pa bo kanalizacijska cev odstranjena z vodotoka. "Tja kanalizacijska cev ne spada. Strah jih je bilo, da bi lahko kakšno deblo zadelo to cev," je dejala. A kot je dodala, je vodotok zdaj upadel do te mere, da grožnje več ni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 16:13 03.november 2023.

    https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462 https://www.facebook.com/100075883171604/videos/1243060306574334 Kdor meni, da je to zgolj zarota, naj spi naprej. Dokler ga ne dosežejo nove tehnično še bolj dovršene poplave. Ja, pa novo, novcato, še čisto sveže in seveda povsem varno cepivo je prišlo !

  • miro8 14:07 03.november 2023.

    Kakšni bebavi komentarji spletnih primitvcev !

  • Anja1956 12:35 03.november 2023.

    Gregorčič, bi moral za svoje napovedi in povzročanje panike odgovarjati finančno! Najmanj minus na plači, za vsako napačno napoved in paničarjenje ! Tako kot on napoveduje, sedeč izza računalnika cel dan, lahko napove vreme še miljon Slovencev !