Slovenija
44 ogledov

Drobnič vodja delegacije EU v Podgorici

mitja drobnič Žurnal24 main
Veleposlanik Mitja Drobnič imenovan za vodjo delegacije EU v Podgorici.

Veleposlanik Mitja Drobnič je bil na predlog visoke predstavnice EU za zunanjo politiko Catherine Ashton imenovan za vodjo delegacije Evropske unije v Podgorici, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. V več kot tridesetletni diplomatski karieri zasedal najvišja mesta na zunanjem ministrstvu, med drugim je bil državni sekretar, politični direktor in veleposlanik v Egiptu, trenutno pa zaseda položaj veleposlanika v Berlinu.

Drobnič je junija 2011 odstopil kot politični direktor zunanjega ministrstva, in sicer zaradi objave dokumenta ministrstva oziroma diplomatske pošte. Več preberite tukaj.

Črna gora vse bliže EU, zato je imenovanje pomembno

Zahodni Balkan je ena izmed pomembnih prioritet slovenske zunanje politike. Po imenovanju nekdanjega ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja za posebnega predstavnika in vodjo Pisarne EU v Prištini je ta drugi visoki položaj v evropski zunanji službi, ki ga je zasedla Slovenija. "Imenovanje je pomembno priznanje tako za veleposlanika Mitjo Drobniča kot za slovensko diplomacijo in naše delovanje na področju Zahodnega Balkana," so zapisali na mladiki. Na tem mestu bo nasledil avstrijskega diplomata Leopolda Maurerja.

Črna gora napreduje v približevanju polnopravnemu članstvu v EU in NATO. "Imenovanje veleposlanika Drobniča za vodjo Delegacije EU prihaja v zelo pomembnem trenutku, saj Črna gora na junijskem Evropskem svetu pričakuje podelitev datuma za začetek pristopnih pogajanj z EU," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.