Slovenija
68 ogledov

Država ima 30 dni za izplačilo regresa

Učiteljica iStock
Višje sodišče je odločilo, da je država kršila kolektivno pogodbo, zato mora v 30 dneh šolnikom izplačati razliko do polnega regresa.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes prejel sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je v kolektivnem sporu zoper vlado razsodilo, da je ta kršila kolektivno pogodbo v delu, ki zadeva izplačilo lanskega regresa. Zato mora vlada članom sindikata v 30 dneh izplačati razliko do polnega regresa.

Plačati morajo tudi obresti

V tožbi oz. postopku, ki ga je za Sviz vodil odvetnik Dino Bauk iz odvetniške pisarne Ferfolja, Ljubič, Bauk in partnerji, je sodišče razsodilo v prid sindikata in določilo, da mora tožena stranka članom sindikata izplačati lanski regres v celoti skupaj s pripadajočimi obrestmi, so sporočili iz Sviza.

Višje delovno in socialno sodišče je v sodbi ugotovilo, da je "nasprotna udeleženka z izplačilom znižanih zneskov regresa za letni dopust za leto 2012 kršila določbo 9. točke dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012".

Časa imajo 30 dni

Vlada je skladno s sodbo dolžna v roku 30 dni članom šolskega sindikata, ki so 4. maja lani imeli pravico do celotnega regresa za letni dopust, obračunati razliko med dejansko obračunanim in bruto zneskom regresa v višini 692 evrov, odvesti davek, izplačati neto razliko z zakonskimi obrestmi od 5. maja 2012 do plačila ter zakonske zamudne obresti od že izplačanega neto regresa za leto 2012 za čas od 5. maja do 14. junija 2012.

Sodba je enaka tudi v delu, ki določa izplačilo regresa članom sindikata, ki jim je maja lani zapadla v izplačilo tudi pravica do sorazmernega dela regresa, še dodajajo iz Sviza.

S tožbo uspešni tudi vojaki in policisti

Za zaposlene v javnem sektorju je bila za lani sprejeta specialna zakonska ureditev v zakonu o dodatnih interventnih ukrepih, ki regres določa v višini 692 evrov, konec maja lani pa je začel veljati zakon za uravnoteženje javnih financ, ki določa spremenjeno višino regresa za lani.

Tožbe zaradi neizplačanega regresa za leto 2012 je vložilo več sindikatov. Medtem so sicer na prvi stopnji, na delovnem in socialnem sodišču, tožbo zoper državo zaradi neizplačila regresa za lani med drugim že dobili Sindikat vojakov Slovenije ter oba policijska sindikata.

Virant: To poglablja dimenzijo problema

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je za Radio Slovenija dejal, da če bo morala država izplačati to pravico za vse javne uslužbence, bo to pomenilo dodatnih 50 milijonov evrov sredstev.

To še poglablja "dimenzijo problema", torej razliko med višino sredstev, ki so v štirih proračunskih blagajnah zagotovljena za plače, in pravicami javnih uslužbencev. "Dimenzija tega problema je že sedaj nekaj manj kot 160 milijonov evrov. Če dodamo še 50 milijonov za regres, smo že preko 200 milijonov evrov," je naštel minister.

Na vprašanje, ali bo vlada na to odgovorila s še ostrejšimi varčevalnimi ukrepi za znižanje plačne mase, pa je Virant dejal, da zaenkrat tega še ne bi napovedoval, saj je vlada komaj v ponedeljek dala na mizo prvi predlog ukrepov in pričakuje skupen odgovor sindikatov do začetka prihodnjega tedna. Zato bodo na ta vprašanja odgovorili z naslednjim približevalnim predlogom, je še dejal.

Komentarjev 7
  • sprehajalec 23:03 16.april 2013.

    Tudi jaz moram pohiteti in tožiti, dokler ta država lahko dobi še kakšen puf.

  • dragec 21:39 16.april 2013.

    kaj pa mi policisti, vojska, zdravstvo.......nas je tudi pripadal regres. Kaj vsi posebej moramo tolžiiti državo?

  • Šemefuky 21:03 16.april 2013.

    Ta prašičjeglavec PreVirant, ki se naziva za dr. prava očitno ne razume osnov prava ali je namerno s podporo ZUJF povzročil škodo državnemu proračunu. V normalni državi bi moral nemudoma odstopiti, saj problema ne more reševati tisti, ki ga je ...prikaži več povzročil. V naši Jebolandiji pa očitno taki prašičjeglavci odločajo o usodi ljudi in porabi velikega dela javnih sredstev. Kje so sedaj vstajniki, kulturni brezbrižniki in ostali trubadurji pouličnega rajanja. Odkar je Zokiboyeva banda prevzela nadzor nad našo usodo s SD-jevimi kameleoni in PreVirantovimi tremi profesorji pa je kar vse ratalo OK al kaj? PreVirant bo z Omerzeljem in Žagarjem proračunske miljarde za infrastrukturo pravično delil med njegove in PS-jeve oprode. Zopet bomo nekaj poceni naredili, kot avtoceste.