Slovenija
11240 ogledov

Državni sekretar priznal ta kiks

Simon Zajc Anže Petkovšek Minister za okolje in prostor, Simon Zajc.
Zaplet z delovanjem gostinskim obratom je pojasnjeval državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki je priznal, da ni bilo vse optimalno skomunicirano.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarske zadeve Simon Zajc je pojasnil "nejasnosti glede naših odlokov, ki omejujejo ponujanje blaga in storitev potrošnikom in kaj to pomeni za odnose med pravnimi subjekti ", do katerih je prišlo v zadnjih dneh. Izkazalo se je namreč, da bi lahko gostinci v svojih prostorih ponujali hrano, a pod točno določenimi pogoji. 

"Odlok je v osnovi ves čas enak, dikcija v našem odloku je od pomladi dalje enaka, se pa je prilagajala z izjemami vsak teden glede na spremembe sprejete, ki so bile sprejete na vladi in ki so sledile epidemiološkim razmeram. Naše ministrstvo od začetka poudarja, da naš odlok omejuje ponujanje blaga in storitev potrošnikom in zgolj potrošnikom. V nobeni obliki na noben način ne posega ta odlok v razmerja med posameznimi pravnimi subjekti. V kolikor gre za pogodbo med poslovnimi subjekti, potem je to poslovanje dovoljeno. Morajo pa ti subjekti upoštevati morebitne omejitve iz drugih odlokov in priporočila NIJZ," je dejal Zajc. 

Vlada seja vlade Janez Janša COVID-19 V SLO Slovenija S tem odlokom končno odpravili zmedo, velja že od danes

"Moram prevzeti del očitka, da očitno ni bilo dovolj dobro skomunicirano z naše strani. Ampak ves čas se je poudarjalo, da naš odlok ureja razmerje do končnega potrošnika. Tudi ko smo odgovarjali na vprašanja, smo odgovarjali, da ne posegamo v odnos med dvema pravnima subjektoma, ampak je v tem primeru treba upoštevati ostale odloke."

V prvi vrsti so naši odloki pripravljeni z namenom zamejitve širitve okužb. To je naša glavna skrb, kjer govorimo v prvi vrsti o zdravstveni krizi. Hkrati pa smo odloke ves čas poskušali pripraviti tako, da je bila delno možna oz. v čim večji meri na varen način možna tudi gospodarska dejavnost, ker je posledično ta kriza tudi gospodarska. Zato smo stremeli k temu, da ne posegamo v odnose med poslovnimi subjekti, ampak se omejujemo na omejevanje ponujanja blaga in storitev do potrošnikov. 
Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo

civilna zaščita težave Slovenija Šestan: Bojim se, da jim bomo morali pomagati tudi po epidemiji

natakar | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kaj to v praksi pomeni?

"Gostinec lahko sklene pogodbo z enim podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, saj ustvari t. i. mehurček za podjetje, s katerim ima sklenjeno pogodbo. V tem primeru se gostinski obrat ne obravnava kot element javnega prostora. V koliko pa ima ta isti gostinec sklenjenih več pogodb s poslovnimi subjekti, ima ta gostinski obrat element javnega prostora, kjer pa je potem poleg našega odloka treba upoštevati tudi omejitve števila zbiranja ljudi, ki pa prepoveduje zbiranje in druženje določenega števila ljudi," je navedel Zajc. Novembra je bilo tako dovoljeno zbiranje do šestih ljudi, danes je ta omejitev postavljena na deset, v vmesnem obdobju pa je bilo prepovedano vsakršno zbiranje ljudi. 

Če gostinec lahko upošteva vsa določila in sklene pogodbo s poslovnim subjektom, ga naš odlok pri poslovanju ne omejuje. 
Zajc je poudaril, da se vlada in ministrstvo trudijo, da bi gostinski in turistični panogi čim bolj pomagali. Pri tem je naštel ukrep skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo, skozi katera so za omenjeni sektor izplačali 110 milijonov evrov, delnega kritja fiksnih stroškov za gostinstvo in turizem (60 milijonov evrov), javni poziv za gostince v višini 10 milijonov evrov in pripravo novega v višini 34 milijonov evrov. 

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju COVID-19 V SLO Slovenija "V tem mestu je bilo včeraj resnično zelo veliko novih okužb"

"Nekateri gostinci so se na podlagi tega odločili, da se jim enostavno ne izplača obratovati na način, da bi za kakšno drugo podjetje postali menza in so se odločili, da bodo koristili pomoči, ki jih nudi država skozi svoje ukrepe. Nekateri – eden takšnih je bil predstavljen v Odmevih pred dvema dnevoma – pa so se odločili, da bodo obratovali na takšen način in so tudi lahko obratovali," je dogajanje na terenu komentiral Zajc. Po njegovih besedah temu pritrjujejo tudi odzivi, ki jih imamo s terena s strani inšpekcijskih služb.

Jasna in enovita navodila so po Zajčevih zagotovilih z ministrstva že poslali pristojnim. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Kirka 17:18 19.februar 2021.

    Takšen je Janšev kader: ležijo da preživijo!

  • Janez 16:58 19.februar 2021.

    Sprenevedanje do konca. Zajebali so zadevo in so seveda odgovorni za moralno in finančno škodo ki je nastala. V demokratičnih državah bi minister odstopil!!

  • Avatar @narhist
    @narhist 16:51 19.februar 2021.

    Tako pa izgleda, ko sami ne vedo kaj naj bi bilo prepovedano oz. dovoljeno. Skratka, zavozili so do konca. Odstop bi seveda bil nekaj normalnega, ampak ne pri nas. Upam pa, da bo kdaj, kdo, tudi pri nas odškodninsko odgovarjal ...prikaži več za povzročeno škodo in ne le z odstopom zaključil poglavje v briljanti karieri. Pa "policijska ura" tudi ne velja zares, se samo malo hecamo:)