Slovenija
1857 ogledov

V izolaciji so svojci in tisti, ki so bili z obolelimi v tesnih kontaktih

Vrtec
V Postojni in Pivki šol in vrtcev ne bodo zapirali.

V Občini Postojna so zaznali prva dva primera koronavirusa, je dr. Irena Vatovec, predstavnica Zdravstvenega doma Postojna, danes potrdila na tiskovni konferenci, ki so jo organizirali skupaj z županoma Pivke in Postojne ter s poveljnikom civilne zaščite za Notranjsko.

Najpomembnejša je samozaščita

Sandi Curk, poveljnik civilne zaščite za Notranjsko, je poudaril, da je situacija zelo resna, a razloga za paniko ni. "Zavedamo se, da kar je nevidno, povzroča strah, a je država zagotovila ukrepe, ki delujejo. V tem trenutku je najbolj pomembna samozaščita - higiena rok, omejitev druženja, preverjanje lastnega zdravja," je dejal. 

Med izoliranimi zaposleni v šolstvu

Dr. Irena Vatovec, direktorica Zdravstvenega doma Postojna, pa je povedala, da so vsi tesni stiki dveh obolelih v samoizolaciji. 

Kdo spada mednje, določi epidemiolog, je dodala. "Okuži nas lahko bolnik, tisti, ki nima simptomov, pa nas ne more okužiti. V izolaciji so trenutno svojci in tisti, ki so bili z obolelimi v tesnih kontaktih," je poudarila. Na srečo obolela nista opravljala dela v zdravstvu ali šolstvu. Je pa potrdila, da so med tistimi, ki so bili v stiki z okuženimi, tudi delavci v šolstvu. 

"Te osebe nimajo znakov okužbe, so le kontakt bolnega. Šele če bodo kazale simptome, bomo vzeli bris. Sodelavci pa so dobili navodila, naj se samoopazujejo in se samozaščitno obnašajo," je poudarila in dodala, da je za tiste, ki so bili v stiku z obolelimi, smiselno nositi zaščitno masko. 

Dr. Vatovec zatrjuje, da so otroci v vrtcu varni, "prav pa je, da se prostore prezrači in razkuži".

Tudi v Postojni bodo izvajali triažo

Po pojavu koronavirusa na ginekološkem oddelku v Ljubljani pravi, da se tudi sami v bolnišnici poslužujejo preventivnega ravnanja, kar med drugim pomeni omejevanje obiskov. Že prej pa so odsvetovali obiske v domu starejših občanov. 

Tudi na vstopu v Zdravstveni dom Postojna bodo izvajali triažo. Kaj bo pri tem pomembno? "Če je bila oseba v tujini, v stiku z okuženo osebo, če ima povišano telesno temperaturo ali druge znake bolezni," je povedala zdravnica. Opozorila je tudi, da marsikdo sploh ne vem, da ima povišano telesno temperaturo, zato je pozvala ljudi, naj si jo izmerijo sami doma.

Poudarila je še pomen samozaščitnega obnašanja.

Ukrepi v Postojni in v Pivki

Igor Marentič, župan Občine Postojna, pa je dejal, da vse ukrepe občin koordinira civilna zaščita. "Prav je, da vse občine ravnajo v skladu z navodili, drugače pride do kaosa. V vrtcih in šolah razlogov za paniko ni, saj med obolelimi ni učiteljev in vzgojiteljev," je poudaril. 

Občane pa je naprosil, naj ravnajo preventivno in se ne odpravljajo na t. i. rizične kraje ali na potovanja. 

Sicer pa so tako v Postojni kot tudi v Pivki v popoldanskem času zaprli vse kraje, kjer se zbira veliko ljudi (telovadnice, kinodvorane ...).

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Slovenija Gimnazija Moste: Zaradi koronavirusa doma ostali trije dijaki in profesorica Koronavirus Koronavirus Zdravje V dveh urah 10 novih okuženih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 17:12 11.marec 2020.

    Klasičen primer šarcizma odhajajoče vlade, ki se je slabi dve leti ukvarjala samo sama s sabo - neorganiziranost, nestrokovnost, neodločnost. Tako je, če kdo obuje prevelike čevlje in ni dorasel svoji vlogi.