Slovenija
40 ogledov

Dva sta šla čez Slovenijo, trije ne

begunci EPA
Dva osebi, ki so ju tuji varnostni organi povezovali z osebami, odgovornimi za teroristični napad v Parizu, sta potovali preko Slovenije. Samomorilska napadalca, ki sta dejansko izvedla napad v Parizu, pa našega ozemlja nista prečkala. Policija je v zvezi z napadi opravila 400 preverjanj oseb.

Televizija CNN je poročala, da so štirje teroristi, povezani z novembrskimi napadi v Parizu, v Evropo prišli po balkanski poti, torej tudi preko Slovenije. Do teh sklepov je televizija prišla na podlagi večmesečne analize okrog 90.000 strani preiskovalne dokumentacije o terorističnih napadih v Parizu. 

PREBERITE ŠE: 

Alžirec Adel Hadadi in Pakistanec Mohamed Usman naj bi se tako mesec in pol pred napadi v Parizu podala na pot iz Sirije skupaj z Ahmadom al Mohamedom in Mohamedom al Mahmodom. Vsi so se predstavljali kot sirski begunci, a Mohamedu in Mahmodu je po poročanju CNN prečkanje meje med Turčijo in Grčijo uspelo takoj, Hadadiju in Usmanu pa šele oktobra lani, a so ju nato prijeli avstrijski varnostni organi v Salzburgu. 

Predstavljali so se kot Sirski begunci

Pri Slovenski policiji pravijo, da so od tujih varnostnih organov prejeli vrsto zaprosil za preveritev oseb, ki so bile neposredno vpletene v teroristične napade v Parizu in Bruslju oziroma so jih tuji varnostni organi povezovali z omenjenimi napadi na podlagi ugotovitev, ki so jih pridobili v okviru svojih preiskav.

Poklon žrtvam terorističnih napadov | Avtor: EPA EPA
Dva sta res šla preko Slovenije

"Potrdimo lahko, da sta dve osebi, ki so jih tuji varnostni organi povezovali z osebami, odgovornimi za teroristični napad v Parizu, dejansko potovali v sklopu migrantskega vala preko Slovenije," pravijo pri Generalni policijski upravi. "Sum v njuni identiteti, s katerima sta se osebi izkazali na poti preko Slovenije, se je pojavil ob dobrem sodelovanju in izmenjavi informacij med slovenskimi in avstrijskimi varnostnimi organi."

Dodajajo, da je bilo v postopku ugotovljeno, da sta navedeni osebi iz Grčije preko Slovenije  potovali brez osebnih dokumentov, pri registracijskem postopku v Sloveniji pa sta se izkazali z registracijskim kartonom, ki so ga izdale grške  oblasti. "V postopku preverjanja identitete na slovensko hrvaški meji sta omenjeni osebi navedli osebne podatke, ki so bili navedeni na registracijskem kartonu grških oblasti," pojasnjujejo pri GPU. "Ob predaji avstrijskim varnostnim organom sta navedli druge osebne podatke. Avstrijski varnostni organi so na podlagi določenih obveščevalnih podatkov, ki so jih pridobili, navedeni osebi aretirali."

V nadaljevanju je steklo podrobnejše ugotavljanje njunih identitet in trase poti, pri katerem so sodelovali tudi slovenski varnostni organi. "O tem, da gre za iste osebe, je bilo potrjeno tudi v sodelovanju s tujimi in domačimi partnerskimi službami, nadaljnjimi forenzičnimi primerjavami fotografij in zbiranjem obvestil," pravijo pri GPU. 

Policijska akcija v Parizu | Avtor: EPA EPA
Samomorilca sta potovala preko Madžarske

Za osebi, ki sta neposredno sodelovali pri izvedbi terorističnega napada oz. samomorilskem  napadu v Parizu, pa je bilo ugotovljeno, da zagotovo nista potovali preko Slovenije. "Na podlagi
podatkov tujih partnerskih služb je bila potrjena trasa njunega potovanja, ki je potekala iz Srbije preko Hrvaške na Madžarsko," poudarjajo pri Policiji. "Glede pete osebe, ki je bila aretirana meseca julija v Bruslju in jo mediji prav tako povezujejo z napadom v Parizu, lahko potrdimo, da oseba s takimi osebnimi podatki ni prečkala Slovenije."

Ocenjujejo, da je slovenska policija v okviru migrantskega vala izvajala varnostne ukrepe v največji možni meri glede na to, da je šlo za izredne razmere. "Zaradi vojnega stanja na območjih, iz katerih so prihajali migranti in posledično nedelovanja upravnega in varnostnega sistema, ni bilo možno kakršnokoli preverjanje v teh državah," poudarjajo pri GPU. 

Preverili so 400 oseb

Dodajajo, da sodelovanje s tujimi varnostnimi organi v konkretnem primeru in tudi na splošno  poteka zelo dobro. "Do izmenjav podatkov in njihovega preverjanja poteka stalno in nemudoma po posameznem varnostnem dogodku," pravijo na Policiji. "V zvezi s konkretnim napadom  v  Parizu je slovenska policija izvedla preko 400 preveritev oseb in o vseh ugotovitvah sproti obveščala tuje varnostne službe tako preko Europola, Interpola, kot tudi preko drugih oblik sodelovanja držav EU in drugih v boju proti terorizmu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:30 07.september 2016.

    Slovenska policija je obelodanila ,da ima polovico helikopterjev prizemljenih zaradi remontov ali popravil ,predvsem pa so zastarali in so skoraj neuporabni ! Vendar sedaj so se odločili ,da kupijo najnovejši izdelek -KAMERO (playstation naslednje generacije) s katero bodo nadzorovali in ...prikaži več varovali Slovenijo in to ............na zastarelih in neuporabnih helikopterjih . CENA....... 2 MILIJONA za kamero ? Razumi kdor more .

  • vzev 18:46 06.september 2016.

    Kako je pa to možno, če smo pa v Slovenskih medijih nenehno brali, da ni nobenega terorista med begunci.