Slovenija
22 ogledov

Dvesto tisoč manj nas bo

Zdravniki svetujejo, naj tudi zdravi starostniki opravijo test. (Foto: Istockpho Žurnal24 main
Slovenci. Število prebivalcev bo kmalu začelo upadati. Čez 50 let nas bo desetina manj.

Število prebivalcev bo naraščalo še naslednjih šest let, nato pa naj bi začelo vedno hitreje upadati. Glavni razlog je umiranje številčnejših generacij, ki so bile rojene med letoma 1950 in 1980, ugotavljajo na uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar), na katerem so pripravili projekcijo prebivalstva Slovenije.

Populacija se stara

Leta 2060 naj bi bilo okoli 440 tisoč prebivalcev starejših od 80 let; njihovo število naj bi se v pol stoletja praktično početverilo. "Mladi bodo lahko vedno večji odstotek starejših preživeli le tako, da bodo vsi imeli nižji življenjski standard. Ljudje se tega niti ne zavedajo. Povsem banalen primer: recimo, da nas je deset in vsak v vsem letu proizvede eno jabolko, potem pa gredo štirje v pokoj in skupina proizvede le še šest jabolk. Življenjski standard je torej padel z enega na 0,6 jabolka," opozarja ekonomist Sašo Polanec in dodaja, da lahko standard zviša razvoj tehnologij.

Mladi bodo na slabšem

"Za mlade bo zelo težko. Če bi bil jaz na njihovem mestu, tik pred diplomo, bi šel v tujino. In to jim tudi povem. V Sloveniji preprosto ne vidim priložnosti. V naši družbeni pogodbi kratko potegnejo mladi. Vprašanje je, ali sploh lahko govorimo o pogodbi in vzajemnosti, ker gre bolj za enosmerni tok od mlajših proti starejšim. To spominja na parazitski sistem," je oster Polanec, ki tudi sam razmišlja, da bi z družino odšel v tujino: "Politika, da v vsaki težki situaciji le dvigneš davke in obremeniš gospodarstvo, na dolgi rok ni perspektivna. To gospodarstva ne bo zagnalo. Država bi morala narediti reorganizacijo. Velike rezerve so predvsem v šolstvu in zdravstvu."

Komentarjev 8
  • dragec 07:43 13.marec 2014.

    ja,pa boš videl kako jebe vzhodna civilizacija

  • dragec 07:42 13.marec 2014.

    Mrki, pridejo muslimani in boš videl, naenkrat se bo število slovencev povečalo,tudi v tvojidružini

  • miho 13:08 12.marec 2014.

    Res bo žalostno stanje nekoč v prihodnosti. :( Žal mi je, ampak zahodna civilizacija je v zatonu. :(