Slovenija
505 ogledov

DVK odločil, kaj bo z listo stranke Vesna po smrti Mance Košir

Manca Košir Youtube
V Vesni so z odločitvijo zadovoljni. DVK je danes potrdila tudi kandidatne liste šestih strank.

Stranka Vesna bo na evropskih volitvah nastopila z osmimi kandidati, prostor, kjer bi bilo zapisano ime njihove pokojne kandidatke Mance Košir, pa bo na glasovnicah ostal prazen, je na današnji seji sklenila Državna volilna komisija (DVK).

DVK je na današnji seji razpravljala o kandidatni listi stranke Vesna po smrti novinarke in publicistke Mance Košir, sicer tudi kandidatke Vesne na evropskih volitvah. Listo je DVK že pred smrtjo Koširjeve potrdila, zakonodaja pa postopanja v primeru smrti katerega od kandidatov izrecno ne ureja. DVK je doslej preučevala možnost, da lista na junijskih evropskih volitvah nastopi zgolj z osmimi kandidati, a bi pri tem zaradi izpolnjevanja ženskih kvot lahko bila pod vprašajem veljavnost liste.

Lista je bila ob potrjevanju popolna

Sedaj pa so našli pravno podlago v eni izmed preteklih sodb vrhovnega sodišča. Po besedah direktorja službe DVK Igorja Zorčiča ta temelji na tem, da lista, ki je bila vložena s pravilno spolno kvoto, ne more trpeti posledic, če je do tega podrtja prišlo iz razlogov, ki niso subjektivne narave.

Tudi predsednik DVK Peter Golob je na seji izpostavil, da je bila lista ob potrjevanju popolna, zdaj pa je prišlo do objektivnih okoliščin, torej smrti kandidatke. Situacijo po njegovih besedah rešuje omenjena sodba vrhovnega sodišča. Članom DVK je zato predlagal, da se na listi Vesne prostor na glasovnici, kjer bi bilo ime Mance Košir, pusti prazen. Glede na to, da je bila lista že potrjena, se mu takšen predlog zdi najbolj primeren.

Člani DVK so se s predlogom strinjali ter sprejeli sklep, da se na listi Vesne zaradi smrti kandidatke prostor na glasovnici in javnih objavah pod zaporedno številko osem pusti prazen.

Ocenili, da je odločitev korektna

Z odločitvijo so zadovoljni tudi v Vesni. Kot je po seji DVK za medije pojasnila sopredsednica stranke Urša Zgojznik, je odločitev tudi zaradi počastitve Mance Košir pravilna in korektna. Tudi ona je spomnila, da je stranka vložila popolno listo z upoštevanimi spolnimi kvotami. Sami so bili pripravljeni na vse scenarije, saj gre za res poseben primer, ki ga zakonodaja ne predvideva. Zato so zadovoljni, da se lahko sklicujejo na sodbo vrhovnega sodišča, torej situacijo, ki se je že zgodila.

DVK je na današnji seji tudi potrdila vložene kandidatne liste Svobode, SDS, SD, Levice ter zunajparlamentarnih strank SLS in Resni.ca. Skupaj z listama NSi in Vesne, ki ju je potrdila pred časom, je torej potrjenih osem kandidatnih list.

Danes sta skupno listo vložili stranki DeSUS in Dobra država, za petek, ko se izteče rok, pa so vložitev napovedali še Zeleni Slovenije, Pirati in lista Nič od tega. Te kandidature bo DVK potrjevala v soboto, za ponedeljek pa je predviden žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah.

Višina nadomestil za člane volilnih odborov

Člani DVK so razpravljali o tudi višini nadomestil za člane volilnih odborov. Zaradi sočasne izvedbe evropskih volitev in treh posvetovalnih referendumov so namreč ministrstvu za finance predlagali, naj zagotovi sredstva za povišanje teh nadomestil. Menijo namreč, da sočasna izvedba več glasovanj poleg velike količine dela pomeni tudi veliko odgovornost za vse, ki delajo v volilnih organih. Po njihovem predlogu bi za nadomestilo za vsake nadaljnje volitve oz. referendume zvišanje za 20 odstotkov. Po Zorčičevih besedah gre za vsoto v ocenjeni višini približno 900.000 evrov.

A je finančno ministrstvo tak predlog DVK zavrnilo, člani komisije pa so na današnji seji sklenili, da bodo pri njem vztrajali. Po Zorčičevih besedah sicer pogovori z ministrstvom za finance še potekajo, zato še vedno upajo, da bo soglasje k povišanju nadomestil podano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 23:49 09.maj 2024.

    Grdo in neprimerno, da so se postavljali z imenom kandidatke, ki NI BILA ZMOŽNA IN SPOSOBNA uspešno sodelovati na listi stranke!

  • Ender3 20:53 09.maj 2024.

    Kakšen nepričakovan zaplet !