Slovenija
16450 ogledov

Dvojna zmaga Goloba: Nika Kovač bo delala, kar je želel, pa še zastonj

Nika Kovač Saša Despot Nika Kovač
Nika Kovač je v desetminutnem posnetku na Facebooku odgovorila Robertu Golobu.

"Vabila definitivno nisem pričakovala, pred nekaj dnevi bi si upala priseči, da ga nikoli ne bom dobila, ker smo v inštitutu pogosto kritični do vlade," je povedala v začetku dobrih deset minut dolgega posnetka, ki ga je objavila včeraj okrog pol enajstih zvečer.

Gre za povabilo predsednika vlade, naj koordinira strateški svet za preprečevanje sovražnega govora.

"To vabilo nas je kar prešejkalo, ker jemljemo take odločitve skrajno resno in se zavedamo, da prinašajo odgovornost in spremenjen življenjski potek vsakemu, ki se za kaj takega odloči," je povedala Kovač. "Ogromno ste nam pisali, da vas je strah, da če sprejmem to povabilo, ki sem ga dobila jaz osebno, bo Inštitut 8. marec izgubil svojo neodvisnost. Nismo čisto vedeli, kaj strokovni sveti so, to je neodvisno posvetovalno telo, v njem so strokovnjaki, predstavniki civilne družbe, ministrstev in drugih institucij," je pojasnila.

"V inštitutu imamo načelo vsebinskega sodelovanja in povezovanja, verjamemo, da če nam politika ponudi roko za konkretne vsebinske spremembe, da je treba to roko sprejeti. Po številnih pogovorih smo ugotovili, da tej ponudbi ne morem reči ne in da je naša odgovornost, da prevzamem to funkcijo koordinatorja," je povedala Kovač. Toliko bolj, ker so bili ravno sredi kampanje Samo ljubezen, katere namen je ustavljanje sovražnega govora in iskanje sistemskih rešitev za omejevanje sovražnega govora.

"Ta funkcija je honorirana preko sejnin, verjamemo, da moramo biti za svoje delo plačani, da ni prav, da delamo zastonj, borimo se za pravično plačilo za delo, ampak imamo tudi načelo, da ne sprejemamo vladnega denarja, da se ne prijavljamo na razpise ministrstev, zato je edina logična odločitev, da se tudi jaz sama odpovem vsem sejninam in honorarjem, ki so povezani s to funkcijo. Za to, kar bom delala, ne bom vzela niti evra," je napovedala.

Nika je sprejela odločitev o sodelovanju v strateškem svetu za premagovanje sovražnega govora.

Posted by Inštitut 8. marec on Thursday, 16 March 2023

"Ne vem, če bom tej nalogi kos, če jo bom opravljala dobro, če bodo nastali kakšni konkretni predlogi, bomo pa še naprej kritični in bomo delovali po svoje," je še povedala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 79
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:16 18.marec 2023.

    S kom se bo pa sedaj fajtala? S prazno slamo ?

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:10 18.marec 2023.

    Mene spominja afera na aktivistko Sluga ! Grebatorstvo preko medijev za dober polozaj v politiki. Se ena baba, ki bo molzla proracun brez norme.

  • Avatar lopov
    lopov 07:16 18.marec 2023.

    Igralka in lažnjivka je.. to dokazala da je nesposobna zabita ko aksa tudi... to da jo financirajo še razne tuje gverilske organizacije lani 30.000€ od teroristov dobila ona skasira na leto do 100.000€ neobdavčeno še država jo plačuje. da dela ...prikaži več kus v državi.. gre se ekologonjo a me gre na kanalC0 ker jo Jankovič plačuje..... Sovražno govor ne obstaja... to je samo cezura... na kritike ljudi ki so nezadovoljni z njihovim delom in lažmi... Će mu pove# resnico al ga opozori# to ni vredu