Slovenija
2147 ogledov

Dvomi glede nakazil za Gala: Tako pravijo pri Karitasu

Gal osebni arhiv
Karitas bo plačal le tiste stroške, ki bodo transparentni in sledljivi.

Včeraj je Svet na Kanalu A poročal, da delovanje mame Gala, za katero se zbirajo sredstva preko Karitasa, Nataše Vrbnjak Šeflič, preiskujejo kriminalisti. Stroški operacije in rehabilitacije Gala na Floridi naj ne bi dosegla 150 niti 120 tisoč evrov, kolikor znaša vsota, ki jo zbira Galova družina. 

"Ob prvem razgovoru mi nismo toliko polagali pozornosti na višino potrebnih sredstev, ampak nam je bilo pomembno predvsem, da Gal dobi potrebno pomoč," razlaga Božidar Bračun z Nadškofijske Karitas Maribor, kjer zbirajo donacije za dečka. "Nismo namreč pričakovali, da se bo zbralo toliko denarja. Do sedaj se je v podobnih akcijah zbralo do deset tisoč evrov."

Operacija je plačana

Gal Domnevne nepravilnosti Slovenija Dejanja mame dečka Gala preiskujejo kriminalisti

Ob tem opozarja, da Karitas odgovarja samo za sredstva, ki so bila nakazana na njihov račun. "Ko se je družina obrnila na nas, smo jasno določili, katere bodo naše pristojnosti in kaj je v domeni družine," pojasnjuje Bračun. "Mi smo odprli transakcijski račun in sproti na FB strani poročali o zbranih sredstvih. Operacijo smo že plačali, vendar v znesku, zmanjšanem za akontacijo, ki je bila nakazana že maja leta 2019, kar ni šlo z našega računa."

Od nekaj več kot 91 tisoč zbranih sredstev je tako Karitas za Galovo operacijo plačala 61.994,84 evrov. Stanje na skladu je tako 13. februrja po plačanem računu operacije in stroškov vize, znašalo 29.753,78 evra. 

Gal | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Karitas bo plačal račune, ne mami

Glede na zbrano dokumentacijo pri Karitasu ocenjujejo, da bodo stroški namestitve, bivanja, dokumentov, dnevnih prevozov, predhodno potrebnih pregledov in terapij ter dodatne fizio in delovne terapije po posegu znašali 26.107,26 evrov. "Transfer, letalske karte je družina Šteflič že plačala," je zapisano na strani mariborskega karitasa. 

Gal Slovenija Zbirala je denar za Gala, nato pa zase s tega računa dvignila 30 tisočakov

Ti stroški se lahko še zvišajo, a Karitas je upošteval tiste, za katere je lahko sklepal iz do sedaj zbrane dokumentacije. Poudarjajo tudi, da v vsem času, ko so zbirali za Gala, niti centa niso porabili za svoje delovanje. "Do 25. oktobra je vse, kar se zbira na ta račun, rezervirano za Gala," poudarja Bračun. "Plačani bodo zgolj tisti stroški, ki bodo dokazljivi in sledljivi, tako kot delamo v vseh ostalih primerih. Če se na nas obrne nekdo, ki ima dolg za elektriko, mi sredstev ne izstavimo na njegov račun, ampak poplačamo elektrodistributerja. Tako bo tudi v primeru Gala."

Mama: Ne vemo, kakšni bodo skupni stroški

Nataša Vrbnjak Šteflič pojasnjuje, da ne vedo točno, koliko bodo znašali stroški za celotno rehabilitacijo, ocenili so, da približno 150 tisoč evrov. "Z operacijo se zdravljenje ne bo končalo, po operaciji bo Gal potreboval delovne terapije in fizioterapije," razlaga Vrbnjak Štefličeva. "Sedaj obiskuje fizioterapevta tri do štirikrat na mesec, po operaciji pa bo potrebnih več fizioterapij, ki jih je preko napotnice težko dobiti. Sedaj ima Gal srečo, da lahko hodi tri do štirikrat na mesec, pred tem sva dobila le eno uro." Dodaja, da tudi za preostale stroške še ne vedo, koliko bodo znašali, recimo za stanovanje, ki si ga za bivanje na Floridi v času operacije še niso zagotovili.

Če bo denar ostal, bo šlo za druge otroke

V kolikor bi se na skladu zbralo več sredstev, kot je oz. bo potrebno za Galovo operacijo, rehabilitacijo in okrevanje, se bo upošteval 6. člen iz dogovora: "Po letu dni od podpisa tega dogovora in potem, ko bo nesporno znana končna vsota operativnega posega, zdravljenja in rehabilitacije Gala Štefliča – se določen del (50 odstotkov) od presežka zbranih sredstev nameni za otroke s podobnimi težavami (oz. redkimi boleznimi). Razdelitev sredstev se obravnava v skladu s Pravilnikom o reševanju in kriterijih za obravnavo prošenj Nadškofijske karitas Maribor. Preostanek sredstev (50 odstotkov) ostaja še naprej namenjen za namen iz prve točke tega dogovora. V kolikor rehabilitacija (zdravljenje) v tem času ne bi bila zaključena, se v primeru podaljšanja veljavnosti dogovora sklene dodatek k dogovoru."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 12:36 16.februar 2020.

    Ubogi naivneži, žrtve pohlepa, ki so darovali denar kar tako, v tri krasne, na pamet, v evforični ekstazi.

  • Avatar Leon
    Leon 15:20 14.februar 2020.

    Ubogi fant ,ki je žrtev pohlepa !