Slovenija
27715 ogledov

Eksplozija epidemije: Takšne ukrepe načrtuje ministrstvo

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Epidemija raste, te ukrepe preigravajo na ministrstvu.

"Včeraj smo imeli nekaj čez 1600 novih okužb in okoli 32 odstotkov pozitivnih," je v današnji izjavi za javnost povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. "Je čas, da se moramo kot družba zavzeti in se obnašati odgovorno do sočloveka. Ta trenutek ne moremo popuščati, ampak bomo mogoče morali razmišljati o nekaterih ukrepih, morda o bolj pogostem testiranju, da zamejimo okužbe."

Poudarila je, da so zmogljivosti bolnišnic omejene in glavno merilo za ukrepe je zasedenost intenzivnih postelj. "Smo na meji do zadnje faze, ki je pri 150 intenzivnih posteljah," je dejala Fortejeva. "To fazo smo poimenovali črna faza, tej meji se približujemo. Smo rdeči rdeči, žal gre tudi nekaterim drugim evropskim državam, ki imajo nizko precepljenost kot mi, podobno. Lahko se oziramo po tistih državah, kjer imajo 80-odstotno precepljenost."

Testiranje covid test Slovenija Epidemija eksplodirala: Če bo šlo tako naprej, bodo zaostrili ukrepe

Na vprašanje, ali je možno zapiranje države, kakor je včeraj omenil predsednik vlade Janez Janša, je Fortejeva dejala:  "Seveda moramo budno spremljati, kako bo epidemija v naslednjih dneh potekala. Kot sem razumela dr. Logarjevo, je spodbudila državljane, da se v teh počitnicah mogoče malo bolj izolirajo in upoštevajo predlagane ukrepe, se ne družijo po nepotrebnem, kar še posebej velja za tvegano druženje."

Okužba covid rešilec | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljubljana Epidemija raste Slovenija Janša napoveduje novo zapiranje javnega življenja in gospodarstva

Izključila je možnost zapiranja šol. "Najtežja stvar, ki je bila v preteklosti, je bilo zapiranje šol," je dejala Fortejeva. "To nikakor ne pride v poštev. Želimo, da družba teče normalno, če bo potrebno, da se malo pogosteje testiramo - verjetno je to sprejemljiv ukrep. Največ okužb je bilo pri druženju v lokalih, to je moment, ko vidimo, da žal ljudje ne upoštevajo pogojev PCT. Največ lahko naredimo vsi, da upoštevamo ta pravila. Samo tako lahko pomagamo, da se epidemija ne širi. Sicer epidemija še ni razglašena, a smo blizu tega, da jo ponovno razglasimo."

Dodala je, da smo v najtežjem obdobju imeli zasedenih 212 intenzivnih postelj, trenutno jih imamo 124. "Tega, kar smo si privoščili v lanskem letu, si naša družba ne more več privoščiti," je dejala Fortejeva. "Priporočila so, da so ukrepi uravnoteženi, da zdravstveni sistem lahko zdrži in oskrbimo vse covidne bolnike. Sedaj se ne orientiramo po absolutnih številkah okuženih, ampak po zasedenosti postelj in trendu na intenzivnih oddelkih."

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Slovenija Strokovna skupina za zaprtje med jesenskimi počitnicami

Sklepi glede ukrepov po besedah Fortejeve še niso pripravljeni. "Se razmišlja, družba ostaja odprta, dokler zdravstveni sistem obvladuje najtežje bolne," je dejala Fortejeva. "Če se epidemija poslabša, bomo mogoče morali poseči po podobnih ukrepih, kot smo jih že poznali, a to je stvar naknadnih odločitev."

otvoritev Ikea Ljubljana Slovenija Tako kaže z ukinitvijo pogoja PCT in odpiranjem države

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:43 20.oktober 2021.

    Vse skupaj je posledica tega, ker so ukrepi skregani z dejstvi. Prebolevniki, ki so dejansko zaščiteni imajo pri nas neveljavni PCT, ker je že preteklo več kot 6 mesecev. Medtem pa se cepljenih sploh ne testira, čeprav se vsi po ...prikaži več vrsti okužijo in širijo okužbe naokrog.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:24 20.oktober 2021.

    ta video bo marsikomu odprl oči. Prepričan sem, da so ga videli Pahor Janša, Poklukar, Krek, Beovićeva, Kacin, Zupančičeva, Štrukelj, Fafangel in ostali k. odločevalci ; https://www.bitchute.com/video/H2G11bFCnXAI/

  • Anica Kozlevčar 07:40 20.oktober 2021.

    Kako v lokalih? Saj vanj brez PCT testa ne moreš. Spet je nekaj v vladi spodletelo, da ponovno strašijo narod. Malo naj pogledajo podatke, ki jih objavljajo.