Slovenija
60009 ogledov

Ena najbolj strupenih rib na Jadranu "pičila" Kranjčana

Morski pajek
1/2
Na pomoč je prišla pomorska policija, odpeljali so ga v izolsko bolnišnico.

"Ob 8.41 so bili poslani v pomoč policisti Postaje pomorske policije. Moškega, 58-letnega Kranjčana, je namreč pičila riba – pajek, zato je imel močne bolečine in je potreboval nujno pomoč. Policisti so ga prepeljali do Izole, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v Splošno Bolnišnico Izola," so sporočili s koprske policijske uprave.

Zgodilo se je v petek, danes pa so policisti poslali poročilo o dogodkih konec tedna.

Ime ribe je morski zmaj oziroma morski pajek. Običajno živi v globinah, poleti v času drstenja pa pride v plitvine, skriva se predvsem v mivki. V pesek se zakoplje, tako da iz njega gledajo le oči in nevarni trni, ki so lahko celo smrtonosni. Žarki v hrbtnih plavutih in trni na škržnih poklopcih so izžlebljeni, na bazi pa ima riba posebne mešičke s strupom, ki ob penetraciji kože preko kanalov preide v kri žrtve.

Ko strup pride v rano, pride do hudih bolečin in bruhanja, v izjemnih primerih pa celo do mišične paralize ali smrti.

Strup morskega zmaja na vročini razpade, zato se priporoča, da mesto pika potopite v vročo vodo, vsaj 45 stopinj Celzija naj ima, kopel pa naj traja od pol do ene ure.

Morski zmaj ali morski pajek je po navedbah wikipedije zanimiva riba za športni ribolov, saj se za svojo velikost dobro upira. Velja za okusno ribo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Modras 15:54 26.julij 2021.

    Napake v članku. Riba ne piči namenoma ali drugače rečeno ni napadalna. Človek jo mora pohoditi slučajno ali namerno, ker ne beži, saj nima naravnih sovražnikov. Brez problema sem jo napičil na harpuno. Zelo previdno jo je treba sneti in ...prikaži več odrezati strupeni del. Ni samo okusna ampak je IZREEEEDNO okusna, če ne najbolj okusna riba Jadrana.

  • xxx 15:47 26.julij 2021.

    Ta stvar me je pičla, bolečina od 1-10 =57.