Slovenija
33972 ogledov

Nov pristop v boju proti covidu-19: Začeli so s terenskimi akcijami

Jelko Kacin STA/Daniel Novakovič
Po njegovih besedah je pomembno, da upoštevamo navodila zdravstvene stroke, pazimo nase in na druge, omejimo druženja.

Slabša, a bolj realna epidemiološka slika

"Današnji podatki kažejo slabšo, a verjetno bolj realno epidemiološko sliko," je na današnji tiskovni konferenci vlade poudaril Jelko Kacin. Prvič smo potrdili več kot 200 okužb, a Kacin dodaja, da je vzrok za to tudi dejstvo, da testiramo več. Jesenski val okužb je  v tem pogledu drugačen od spomladanskega. Trenutna incidenca je presegla 80 okužb na 100 tisoč prebivalcev, povečuje se tudi število bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. To zdravnike tudi najbolj skrbi.

Po njegovih besedah je pomembno, da upoštevamo navodila zdravstvene stroke, pazimo nase in na druge, omejimo druženja. "Epidemija sedaj ni razglešena, a to ne spremeni dejstva, da smo sredi pandemije in da se virus širi med nami," je povedal Kacin.

"Vloga učiteljev in vzgojiteljev je ključna"

Šolsko leto traja že mesec dni, študijsko se šele začenja. "Želimo si, da bi tudi študij potekal nemoteno, pa čeprav na prilagojen način," je dejal Kacin, ki meni, da so razmere letos drugačne, kot so bile lani, "a še vedno lahko ustvarimo spoštljivo, vključujoče, toplo okolje za vse". Vloga učiteljev, vzgojiteljev in staršev je pri tem po njegovih besedah ključna.

Začeli so tudi s terenskimi akcijami, s katerimi ozaveščajo ljudi o ključnih priporočilih NIJZ - začeli so v Pivki, nadaljevali bodo po ostalih občinah. Načrtujejo tudi predstavitve zaposlenim v posameznih podjetjih, prva tovrstna je prav tako potekala v Pivki, v podjetju Sitor. 

Ljudje dobivajo opozorila

"Pri odkrivanju novih okužb bo epidemiologom v pomoč tudi aplikacija Ostani zdrav. Pomembno je, da jo imamo naloženo, ko smo zdravi in da takoj vnesemo informacijo o pozitivnem testu čim prej v aplikacijo," je povedal Kacin. Časa za to imamo eno uro po izdaji kode NIJZ. Kot je dejal, aplikacija deluje, ljudje dobivajo opozorila, če aplikacija javi, da smo bili v stiku z okuženimi, hitro prilagodimo vedenje. "Če nam tako uspe rešiti izbruh v podjetju, smo dosegli svoj namen," je dodal Kacin.

Pomembna sprememba pa je seznam inštitucij za jemanje brisov in izdajanje testov - tega so razširili, zdaj so na njem tudi inštituti iz tretjih držav, ki jih je NIJZ in Inštitut za mikrobiologijo ovrednotil kot verodostojne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar drecos
    drecos 18:55 01.oktober 2020.

    zabi si tisto gnilo aplikacijo v svojo lazno rit

  • janez60 19:54 30.september 2020.

    Zaupajte diplomiranim obramboslovcem Dolančevega komunističnega študija. So res veliki strokovnjaki za čisto vse. Janez in Jelko vesta in znata vse. Sta odrešitelja Slovenije.

  • Avatar jezeran
    jezeran 18:11 30.september 2020.

    Če bi delali svoje delo kot je treba, tega ne bi bilo. Ne pa da v firmah, ko nekdo zboli, se ne uvaja karantene, ampak se kao vse razkuži in šibaj dalje. Drugje pa komplicirate u tri p.m.