Slovenija
88758 ogledov

Epidemiologi sprejeli novo odločitev

NIJZ Saša Despot
Epidemiološka služba z današnjim dnem prehaja na nov način dela.

Epidemiologi ne bodo več iskali stikov okuženih in ne bodo izdajali predlogov za karanteno. Epidemiološka služba NIJZ bo tudi poslej vzpostavila kontakt z vsakim okuženim z novim koronavirusom, medtem ko bo od danes naprej na okuženem, da o okužbi obvesti vse, s katerimi je bil v stiku.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kapacitete epidemiološke službe namreč niso neomejene. Čeprav so zmogljivosti v zadnjih mesecih povečali in trenutno lahko obravnavajo okoli 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju, pa se povečuje število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavajo z zamikom.

V petek zjutraj je bilo tako še dobrih 1300 oseb s potrjeno okužbo, ki jih epidemiološka služba še ni obravnavala.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva napoveduje nove ukrepe: Ni smiselno čakati

Tako bo epidemiološka služba NIJZ od danes še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, naj sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom.

Tako epidemiološka služba od sobote ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov, kar pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene.

Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje s svojim delom in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov, so še sporočili z NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
 • bobo7 20:27 17.oktober 2020.

  Naj se iščejo sami

 • Avatar stoychi
  stoychi 10:11 17.oktober 2020.

  srčno upam, da se bodo akterji lažne covid-19 histerije čim prej znašli v zaporu in tam ostali vsaj 20 let

 • Avatar Leon
  Leon 09:03 17.oktober 2020.

  Kaj pa aplikacija ? Premalo provizij je padlo !