Slovenija
148 ogledov

Erjavec: Bratuškova išče razloge drugje

Alenka Trop Skaza Saša Despot
Kot morebitni naslednik Alenke Trop Skaza je vedno glasneje omenjan Danijel Bešič Loredan.

Ministrica Alenka Trop Skaza je odstopila zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov. Kdo naj bi ji grozil, ni razkrila, prav tako ni komentirala, ali je zaradi groženj podala prijavo policiji. Je pa sprejela kritiko, da je neodgovorno oditi po enem mesecu, kar je pospremila z besedami: "Mislila sem, da zdržim več." Ob odhodu je dejala, da mora funkcijo ministra za zdravje prevzeti nekdo, ki ima vsaj nekaj politične kilometrine. 

Pred predsednico vlade Alenko Bratušek je tako zahtevna naloga. Včeraj je izrazila obžalovanje, da delu koalicije ni bil pogodu Igor Šoltes, in dejala, da ji je žal, ker je za ministra predlagala Tomaža Gantarja iz kvote Desusa.  


"Premierka je malo razočarana,"
danes pravi prvak Desusa Karl Erjavec. Kot dodaja, so veliko pričakovali od Trop Skazove, a "vidimo, da ni zdržala niti en mesec". Zato sam razume Bratuškovo, da "išče razloge drugje", a je po njegovih besedah treba vedeti, da v zadnjih desetih letih na področju zdravstva praktično nobenemu izmed ministrov ni uspelo z nobeno pravo reformo, in to zaradi korupcije in lobijev, ki obvladujejo to področje. O tistih, ki naj bi izvajali pritisk na Trop Skazovo, pa je dejal: "Saj ta imena so jasna, slej kot prej jih bo predstavil tudi Nacionalni preiskovalni urad."

"Mene ni strah nikogar"

O možnosti prevzema ministrstva se je Bratuškova že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med drugim s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom"Vsi ministri do zdaj so hodili kot mačka okoli vrele kaše in nihče ni jasno povedal, zakaj se je nekaj zgodilo. Mene ni strah nikogar, to sem dokazal že s svojim delovanjem, in za to tudi plačujem," je dejal Bešič Loredan. Kot je povedal, je pripravljen sprejeti funkcijo ministra, a se mora najprej sestati z Bratuškovo in s koalicijo.

Bešič Loredan bi najverjetneje dobil podporo PS, ustrezen kandidat se zdi tudi Erjavcu, po zagotovilu Gregorja Viranta pa bi dobil tudi podporo DL. Matjaž Han iz SD je previdnejši, saj Bešič Loredan še ni uraden kandidat. Sam osebno, dodaja, sicer ne bi imel nič proti, a "ni dobro, da se licitira z imeni, preden je kakšen kandidat uraden""Gre za preveč zahteven resor, da bi se že na začetku zaradi nepotrebnih izjav ljudje, ki so sposobni, odločali ali ne za tako pomembne funkcije," je razložil in dodal, da bo vsak kandidat za SD sprejemljiv, če bo spoštoval koalicijsko pogodbo.

"Do konca mandata niso možne spremembe"

Dorjan Marušič je danes zatrdil, da ne namerava kandidirati za ministra za zdravje. "Moja trditev na podlagi ocen in izračunov, ki sem jih opravil sam pri sebi, je, da do konca te vlade reforme ali pa spremembe ali nadgradnje ni možno izpeljati, zato zame to ni izziv. Izziv bi bil samo, če bi se lahko lotili celovite prenove zdravstvenega sistema," je povedal. "Če nekdo pride zaradi stolčka, pa je preprost karierist in bo imel kariero vsaj na tem področju zelo kratko," je pristavil.

Na ministrskem mestu bi po njegovem mnenju moral biti močan, prodoren politik. Resor bi lahko ob imenovanju nekaj državnih sekretarjev prevzela tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Državni sekretarji bi lahko sistem vodili z ministrstva, premierka pa bi lahko nato na ravni vlade sprejela prepotrebne ukrepe, je še razmišljal Marušič.

Opozoril je, da je korupcija sistemska, ne le v zdravstvu, zato potrebuje celovite sistemske ukrepe, in poudaril, da ne sme postati edina prioriteta, zaradi katere bi se pozabilo na vse druge ukrepe. Po njegovih besedah se je svoj čas govorilo o večji učinkovitosti, potem o produktivnosti, "zdaj je hit korupcija". 

Ne spreglejte tudi:

Želijo poslovneža s političnimi izkušnjami

Lekarniška zbornica Slovenije si medtem na čelu resorja želi dobrega poslovneža s političnimi izkušnjami. Po njihovih besedah je celoten zdravstveni sistem v resni krizi in je pri izboru novega kandidata potreben tehten premislek. "Leto dni, kolikor bo še trajal mandat te vlade, bo vsekakor premalo za domišljene in realne načrte za spreminjanje razmer v zdravstvu, ki bodo prispevali tako k stabilizaciji kot k nujni reformi zdravstvenega sistema," opozarjajo. Sami se zavzemajo za krepitev osnovnega zdravstva, ki bo enako dostopno za vse uporabnike zdravstvenih storitev pri nas. 

Kirurg Erik Brecelj pravi, da so ministrsko mesto trenutno pripravljeni sprejeti zgolj ljudje iz kroga lobijev, težje pa bi bilo dobiti človeka, ki bi lahko kaj napravil. Kot nekoga, ki bi lahko osvetlil probleme zdravstva, izpostavlja prav Bešič Loredana. Dvomi sicer, da bi razkritje lobijev in pritiskov kaj spremenilo: "Dobil bi kroglo v glavo, spremenilo pa se ne bi kaj dosti." 

Komentarjev 16
  • dragec 07:30 27.marec 2014.

    NO,KAKOLEPO RAZMIŠLJAŠ,SAMO ENO PRIZNAJ, SERJEJO GA KAKO LEVI, TAKO TUDI DESNI, A NE

  • mph 20:46 26.marec 2014.

    Ja, ja, ... Erjavčev kandidat je odstopil, ker ni uspel POVIŠATI prihodkov privat zavarovalnic, Skaza pa je morala odstopiti, ker je želela UKINITI biznis privat zavarovalnic na račun državljanov. To bi rekel je kar bistveno.

  • Scott 20:33 26.marec 2014.

    Dokler bodo vso sceno v Sloveniji obvladovali umobolni pritlikavi stvor, ata-pampers in šef udbe; ne bo šlo na bolje!