Slovenija
22 ogledov

Erjavec grozi z odhodom

Karl Erjavec je v preteklosti že večkrat žugal z izstopom iz koalicije. (Foto: N
1/15
Žurnal24 main
Če DeSUS odide, bo vlada izgubila večino v parlamentu. Pahor ga bo poskušal prepričati, da ostane, a Erjavec vztraja: ne gre več za dogovor, ampak odločitev stranke.
Duša Trobec Bučan je danes odstopila z mesta ministrice za lokalno samoupravo. Vedno glasnejše so govorice, da namerava vlada ministrstvo ukiniti in ga pripojiti ministrstvu za finance. Preberi več ...

Karl Erjavec je po odstopu lokalne ministrice Duše Trobec Bučan napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke predlagal, da DeSUS izstopi iz koalicije. "Očitno je ta koalicija izčrpala možnosti, da bi še kaj dobrega naredila za svojo državo," je povedal. "Ministrica je hotela pošteno delati, a ji to ni bilo omogočeno." Če bo grožnjo uresničil, bi to pomenilo, da bi koalicija izgubila večino v državnem zboru.

Trojček, SD, LDS in Zares, ki ima skupaj 42 poslancev, bi moral v tem primeru v državnem zboru, če bi želel končati mandat brez predčasnih volitev, iskati bodisi začasno podporo ali sestaviti novo koalicijo.

Če bi na svojo stran pridobil nepovezane poslance in dva poslanca narodne skupnosti, ki praviloma glasujeta za vlado, bi koalicija pridobila šibko večino – 47 glasov. Premier bi podporo lahko v parlamentu iskal tudi za vsak zakon posebej, kar pa bi bilo precej zamudno.


Gjerkeš vrača žogico

"Očitno je stopila v prevelike čevlje," pa je o svoji naslednici dejal nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih, ko je vodila Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) so bili sicer po njegovem mnenju dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010, je dejal Gjerkeš. Po njegovih informacijah se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

Naj se DeSUS dokončno odloči!
Predsednica LDS Katarina Kresal pričakuje, da se DeSUS dokončno odloči, ali je v koaliciji ali ne – "potem bo lažje delati", je dejala Kresalova.

"Biti minister ni lahko, zato tudi ni čudno, če tu in tam kateri odstopi. Če je pa to razlog za izstop stranke iz koalicije, še posebej, če minister ne zdrži niti tri mesece, je pa drugo vprašanje," še meni predsednica LDS.  Zdaj se je treba usmeriti v sprejemanje pokojninske reforme, je še poudarila, če to ne bo uspelo, pa so se v LDS pripravljeni pogovarjati tudi o rekonstrukciji vlade ali predčasnih volitvah.

"Beg iz koalicije razumem kot beg pred težkim bremenom odgovornosti za posledice zavračanja pokojninske reforme," pa je na Twitterju zapisal Aleš Zalar.

Prvi odzivi na Erjavčev napovedani odhod prihajajo tudi iz opozicijskih strank. "DeSUS praktično vsak mesec enkrat do dvakrat napove svoj izstop iz aktualne vlade, kar pač ni resna drža odgovorne vladne stranke oziroma odgovorne politične stranke nasploh," je povedal Radovan Žerjav iz SLS.

Pahor želi, da ostane
Premier Borut Pahor pravi, da bo Erjavca zagotovo poskušal prepričati, naj ostane. "V koaliciji imamo še marsikaj za postoriti, kljub različnim pozicijam glede pokojninske reforme," je dejal in Erjavca pozval, naj poskuša razumeti težave. "Potrebujemo DeSUS, a tudi on potrebuje nas," je povedal in dodal, da je ministrica ves čas imela njegovo podporo.

Kljub Pahorjevemu pomirljivemu tonu Erjavec vztraja pri svoji odločitvi. Odhod DeSUS-a po njegovih besedah ni več stvar dogovora, ampak zadeva odločitve stranke, ki se bo na odboru sestala jutri ob 11. uri. Pahorjevo oceno, da potrebujejo eden drugega, je komentiral z besedami, da je bilo sodelovanje vedno dobro, kadar je koalicija potrebovala njih, ne pa obratno.

"Počakajmo, kaj misli DeSUS"
Poslanci iz preostalih strank napovedanega odhoda DeSUS-a iz koalicije in usode vlade, če do njega pride, za zdaj ne želijo komentirati. "Vprašanje je, na kaj Erjavec grožnjo naslanja," je povedal Anton Anderlič iz LDS. "Če jo na to, da je ministrica odstopila, potem je najprej treba ugotoviti, kakšni so razlogi za to," je dejal.

"Ne zdi se mi verodostojno, da bi šla stranka iz koalicije, če pred tem ne pojasni, kaj stoji za domnevnimi pritiski in nemogočimi razlogi za delo," je ocenil. Šele potem bo po njegovi oceni mogoče resno komentirati Erjavčeve napovedi.

Z vidika koalicije ravnajo neodgovorno
"Izstop DeSUS-a iz koalicije je iz njihovega vidika mogoče razumljivo, z vidika koalicije pa neodgovorno", je dejal Miran Potrč,  SD, ki še meni, da bi prav zdaj morali stopiti skupaj in do konca mandata opraviti posel. Po njegovem tudi odstop Trobec Bučanove "ne kaže na zrel odnos in odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel".

Franci Kek iz Zaresa pa je v odzivu dejal: "Erjavec že do sedaj ni bil član vlade." Glede nadaljnje usode vlade bo po njegovih besedah treba počakati vsaj do kolegija poslanske skupine. "Šele potem bomo videli, kako razmišlja DeSUS v celoti."

Sestanek poslanske skupine je njen vodja Joško Godec napovedal že za danes zvečer ali za torek. "Na sestanku bomo preučili vzroke za odstop in podali uradno izjavo," je povedal za STA.

Naj se Erjavec umakne iz vlade, je sicer ob porazu vlade na referendumu o malem delu predlagal že Dušan Kumer iz SD. "Če Erjavec predlaga odstop ministra za delo Ivana Svetlika, naj se najprej on umakne iz koalicije," je takrat dejal Kumer.

Vlada neoperativna, z DeSUS-om ali brez

Zvone Černač iz SDS meni, da je vlada že nekaj časa neoperativna. Z DeSUS-om ali brez njega. "Nima moči in ne odgovornosti, da bi uveljavila potrebne odločitve. Skrajni čas je, da se vladajoča koalicija zresni in se prične obnašati odgovorno do Slovenije," je v sporočilu medijem zapisal Černač. 

V SDS še pričakujejo, da bo Pahor nemudoma poskrbel za ureditev razmer na SVLR-ju in zagotovil normalno delo službe v tem občutljivem obdobju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.