Slovenija
1581 ogledov

Erjavec: Hrvaška je bolj elegantna rešitev

Karl Erjavec EPA
Zunanji minister Karl Erjavec je zanikal, da bi grozil z izhodom iz koalicije zaradi primera Šami, je pa posvaril, da bi v primeru uporabe 51. člena zakona o tujcih lahko padla vlada.

Karl Erjavec je prepričan, da bi težko prepričali stroko, če bi rešitev za sirskega begunca Ahmada Šamija iskali v 51. členu zakona o tujcih. Na današnji novinarski konferenci je izpostavil, da je ta člen namenjen izjemnim posameznikom, ki bi lahko s svojim znanjem prispevali nekaj več Sloveniji v smislu nacionalnega interesa.

Spomnil je, da je vlada v četrtek o tem razpravljala na strokovni ravni in ne politično, nazadnje pa do konsenza in odločanja sploh ni prišlo.

Premier Miro Cerar bi namreč po njegovem mnenju predlagal rešitev, ki bi pomenila zlorabo 51. člena zakona o tujcih. Glede na to, da je Cerar ustavni pravnik, pa je po Erjavčevem prepričanju v času prekinitve četrtkove seje vlade in pogovora ministrov SMC tudi sam ugotovil, da bi bila taka rešitev sporna.

Na vladi so po njegovih besedah tudi izpostavili, da lahko Šami vedno uredi svoj položaj na Hrvaškem, nakar bi imel tudi pravico prihoda v Slovenijo. Pri tem navaja dve možnosti, in sicer zaprositev za status begunca na Hrvaškem, s čimer bi prejel potni list na podlagi konvencije, ali ureditev položaja tujca.

Erjavec tako ne razume, zakaj Šami ne želi urediti statusa tako, kot predvideva pravnomočna odločba in "zakaj je treba na vsak način izsiliti rešitev na podlagi 51. člena zakona o tujcih, ko ima vendarle bolj elegantno možnost, da to uredi v Zagrebu".

Spomnil je še, da je Hrvaška članica EU in naj bi spoštovala človekove pravice, "nenazadnje gre tja vsako leto milijon Slovencev". Boji se, da gre v tem primeru za nabiranje političnih točk, medtem ko je žrtev prav Šami. Kot ugotavlja, se je predvolilni boj že začel, "praktično je vtis, kot da že imamo predvolilno kampanjo".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 15:15 21.november 2017.

    Ne gre se za tega reveža ampak zakon se mora spoštovati.Europsko sodišče ga je zavrnilo,potem takem zakaj bi Hrvati morali spoštovati arbitražo EU sodišča,sami pa kršimo ta ista pravila.Nabiranje točk za volitve na tak način je sramotno.Cerar enostavno ni dorastel tej nalogi.

  • trebor 20:18 20.november 2017.

    Vprašati se je treba zakaj toliko hrupa okoli enega nepomembnega Sirca. Sem prepričan, da gre za kost, ki je vržena novinarjem. Medtem ko jo glodajo, se v ozadju dogaja še kašna večja lumparija.

  • jakec1575 19:31 20.november 2017.

    Toliko rasizma, ki ga berem po vseh slovenskih casopisih me navdjata z zalostjo. človek vas je stal direktno 18€ na mesec ostalo so pa itak dobili zaposleni, ki se ukvarjajo z migranti. Za Ahmada ni vec pomoci, ker je postopke ...prikaži več treba spostovati. Bo prezivel. imam pa elegantno resitev za Slovenijo. Vsak, ki v Sloveniji ne placuje davkov in je rezident in ima racune v oazi se ga deportira na lokacijo oaze in prepove vstop v Slovenijo do trenutak ko vse davke zacne placevati v Sloveniji. Ne bi rabil