Slovenija
9 ogledov

"Erjavec je karierni politik"

Karl Erjavec, Borut Pahor Žurnal24 main
Koalicija v krizi. Za glasovanje o zaupnici vladi je v koaliciji le Erjavec, ki se ideji ne namerava še odreči. Odrekel pa se je ministru Svetliku, ki je Erjavca označil za "kariernega politika, ki izkoristi vse za samopromocijo".

Na sestanku koalicije je beseda tekla o predlogu Karla Erjavca o zaupnici vladi. Erjavec je po sestanku dejal, da bo o zaupnici vladi spet razmislil po referendumu o pokojninski reformi, za katerega je prepričan, da bo padel. V tem primeru meni, da vlada nima več kaj početi.

V DeSUS-u se Svetliku odpovedujejo
Koalicijski partnerji predloga Erjavca, da bi vlada svojo podporo v parlamentu preverila z zaupnico, ne podpirajo. Erjavec je sicer predsednika vlade Boruta Pahorja na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev obvestil, da se stranka odpoveduje ministru za delo Ivanu Svetliku, ki je sodil v kvoto DeSUS.

"Erjavec stori vse za samopromocijo"
"Erjavec je karierni politik, ki brez obzira izrabi vsako priložnost za lastno promocijo," se je na Erjavčeve pozive odzval Svetlik. Po njegovem mnenju želi tudi iz neuspeha referenduma o malem delu, ki ga je zelo medlo podprl, kovati korist zase. Svetlik še opozarja, da se predsednik DeSUS-a verjetno že pripravlja na kampanjo proti pokojninskemu zakonu, ki mu ne nasprotuje iz vsebinskih razlogov, pač pa zato, ker mu vlada ni mogla ugoditi pri zahtevi, da bi upokojenci v varčevalnem programu sodelovali manj kot drugi prebivalci.

Svetlik svojih strokovnih presoj ne želi podrejati Erjavčevim političnim načrtom. "Simptomatično je tudi, da govori o sklepu stranke, še preden se je na to temo sestal njen izvršilni odbor," Svetlik še ocenjuje Erjavčeve izjave.

Če pa predsednik DeSUS-a meni, da ima boljšega kandidata za vodenje vlade, naj sproži proces pred DZ glede zaupnice. Če bo njegov kandidat dobil mandat za vodenje, bo predsednik vlade v času, ko potrebujemo pokojninsko reformo, in bo zanimivo videti, kako se bo soočil s tem problemom.
Premier Borut Pahor o Erjavčevem predlogu o glasovanju o zaupnici

Napovedoval glasovanje o zaupnici
Da namerava predlagati glasovanje o zaupnici vladi, je Erjavec dejal že pred srečanjem, razlog pa je bil nizek rezultat podpore na včerajšnjem referendumu. Po njegovih besedah bi bila to politična poteza, ki bi jo moral sprejeti že Pahor.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je že pred sestankom dejal, naj v tem primeru najprej Erjavec izstopi iz vlade. Erjavčevo napoved pa je kot "teater" označil predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki opozarja, da so spremembe potrebne, saj že sedaj ta država živi na kredit.

Vlada naj razmisli o racionalnosti svojega vladanja
"Vlada RS mora sama razmisliti o racionalnosti svojega vladanja in sama sebi odgovoriti na vprašanje, ali je racionalno, da ob tako izjemno nizki javnomnenjski podpori nadaljuje z vztrajanjem pri upravljanju države in pripravi reform, s katerimi že tako ali tako predolgo zamuja,"  pa je v odzivu na današnjo napoved koalicijske stranke DeSUS, da namerava predlagati glasovanje o zaupnici premierju Pahorju, dejal Radovan Žerjav, predsednik SLS.

Rezultat nedeljskega referenduma je po mnenju Žerjava jasen dokaz, da ljudje sedanje vlade ne podpirajo.

"Vlada RS pri mnogo zakonih 'tišči glavo v pesek', ko bi lahko poslušala in slišala še koga drugega – kot denimo pri predlogu družinskega zakonika –, gre pa z zakonskimi predlogi 'z glavo skozi zid' in ne popusti niti za milimeter, čeprav bi se marsikdaj lahko ognila referendumu," meni Radovan Žerjav iz SLS.

Vlada še pri sebi ni enotna
"Slovenija v tem trenutku potrebuje vlado, ki bo kredibilna, enotna in operativna ter bo lahko sprejemala in tudi izvedla reforme, ki so nujne," še dodaja Žerjav, ki opozarja, da sedanja vladna koalicija še sama pri sebi ni enotna pri ključnih reformah, pri čemer je SLS napovedala svojo konstruktivnost.
 
"Mi smo vladi hoteli pomagati pri najbolj ključnih reformah, ki so res elementarnega pomena za dolgoročno vzdržnost javnih financ in izhod iz težkih ekonomskih razmer, a kaj, ko se tej vladi pri tem niti pomagati ne da," še pravi Žerjav. Po njegovem ni normalno, da vlada še pri najpomembnejši reformi ta trenutek –  pokojninski – ni enotna in si jo pravzaprav od znotraj ruši sama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.