Slovenija
1813 ogledov

Evakuacija Leka, zaposleni poiskali pomoč

Gasilci PGD Brezje PGD Brezje
Delavce proizvodnje so morali evakuirati.

V obratu družbe Lek na Prevaljah se je nekaj po 11. uri zgodila nezgoda, zaradi katere se je v ozračje sprostila manjša količina plina klora. Aktivirani so bili gasilci, iz proizvodnje so evakuirali vse sodelavce, proizvodnja v popoldanski izmeni pa že normalno obratuje, so pojasnili v Leku. Dve osebi sta poiskali zdravniško pomoč.

Kot so dogajanje opisali v Leku, je bil v posodo s klorovodikovo kislino pomotoma zlit natrijev hipoklorit. Prišlo je do reakcije, v kateri je nastala manjša količina plina klora, ki se je sprostila v ozračje v bližnjo okolico obrata na Prevaljah. V 20 minutah so uhajanje plina že zaustavili in v roku dveh ur v ozračju ni bilo bilo zaznane prisotnosti klora.

Posledic za okolje in ljudi ne pričakujejo

Po podatkih s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje so iz objekta evakuirali okoli sto ljudi, prezračili prostore in opravili meritve z detektorjem plinov, pri čemer v objektu povečane koncentracije niso zaznali. Nevarno snov, iz katere so se sproščali nevarni plini, so gasilci nevtralizirali in jo odstranili v za to namenjene posode.

Po dogodku sta dve osebi, ki sta bili v neposredni bližini dogodka, zdravniško pomoč poiskali v dežurni ambulanti na Ravnah na Koroškem, od koder so ju z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, je še zapisano na spletni strani uprave.

"Zaradi majhnih količin plina, ki se je sprostil v ozračje, ne pričakujemo posledic za okolje in krajane," pa so v zvezi s tem še navedli v Leku.

Gasilci 112 Poškodbe Slovenija Nova evakuacija zaradi plina

*Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.