Slovenija
14 ogledov

Evropejce skrbi gospodarstvo

Kar 46 odstotkov državljanov EU oziroma 20 odstotkov več kot lani jeseni je prepričanih, da se bodo gospodarske razmere v njihovi državi v prihodnjem letu poslabšale, je pokazala raziskava Eurobarometer, katere rezultate so danes objavili v Bruslju. Le 16 odstotkov vprašanih verjame, da se bodo razmere izboljšale.

Eurobarometer: Evropejce vse bolj skrbijo gospodarske razmere

Bruselj, 24. junija (STA) - Kar 46 odstotkov državljanov EU oziroma 20 odstotkov več kot lani jeseni je prepričanih, da se bodo gospodarske razmere v njihovi državi v prihodnjem letu poslabšale, je pokazala raziskava Eurobarometer, katere rezultate so danes objavili v Bruslju. Le 16 odstotkov vprašanih verjame, da se bodo razmere izboljšale.

Med Slovenci jih le 24 odstotkov verjame, da se bo njihovo življenje v prihodnjem letu izboljšalo, je pokazala tokratna raziskava.

Da je inflacija v njihovi državi trenutno najpomembnejše vprašanje, je prepričanih 37 odstotkov Evropejcev oziroma 11 odstotkov več kot ob zadnjem Eurobarometru jeseni 2007. Med 14 državami, katerih državljani inflacijo vidijo kot največji problem, je tudi Slovenija, ki je na prvem mestu z Latvijo. V obeh državah je 71 odstotkov vprašanih prepričanih, da je trenutno inflacija največji problem.

44 odstotkov vprašanih v EU meni, da jih EU ščiti pred negativnimi učinki globalizacije, da temu ni tako, jih je prepričanih 35 odstotkov. Da EU svojim državljanom omogoča, da imajo od pozitivnih učinkov globalizacije koristi, pa je ocenilo 48 odstotkov Evropejcev.

Slaba polovica (48 odstotkov) vprašanih ima o EU dobro mnenje, 42 odstotkov jih ocenjuje, da se stvari v uniji razvijajo v pravo smer.

Zanimivo je, da imajo najbolj pozitivno mnenje o EU Romuni in Irci, ki so sicer na nedavnem referendumu zavrnili novo evropsko pogodbo, na tretjem mestu pa so Slovenci. Najbolj negativno mnenje o EU imajo Avstrijci in Britanci.

54 odstotkov vprašanih oziroma štirje odstotki manj kot jeseni meni, da je članstvo v EU koristno. Da je članstvo v EU za Slovenijo dobro, meni 52 odstotkov vprašanih Slovencev. Na prvem mestu so sicer Nizozemci, saj jih je 75 odstotkov prepričanih, da je članstvo v EU za njihovo državo dobro, sledijo jim Irci.

Raziskava je še pokazala, da polovica Evropejcev zaupa EU, medtem ko jih nacionalnim vladam zaupa 32 odstotkov, nacionalnim parlamentom pa 34 odstotkov. EU zaupa 66 odstotkov Slovencev, medtem ko jih vladi in parlamentu zaupa po 31 odstotkov.

Raziskava Eurobarometer je bila med 25. marcem in 4. majem izvedena na vzorcu dobrih 30.000 ljudi v 27 članicah EU, pa tudi v kandidatkah Hrvaški, Turčiji in Makedoniji. Tovrstne raziskave sicer izvajajo dvakrat letno, jeseni in spomladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.