Slovenija
69 ogledov

Sistematični nadzor na meji začasno opuščen

Obrežje Barbara Barbič
Slovenija je začasno opustila nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Od izvajanja uredbe EK odstopila tudi Hrvaška. Čakanje na meji pa se kljub temu spet daljša.

"Na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji scengenski meji in z namenom zagotavljanja čim bolj nemotenega prehoda ter upoštevanja nujnosti zagotavljanja varnosti EU so bili v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bomo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. "To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer," pojasnjujejo.

Tudi Hrvaška je začasno odstopila od izvajanja uredbe Evropske komisije o poostrenem nadzoru schengenske meje, so potrdili na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Čakanje na mejah pa se kljub temu tekom dneva podaljšuje. Okoli poldneva je bila najdaljša čakalna doba za avtobuse na Obrežju, kjer so morali ti za prestop meje čakati do dve uri.

Slovenija s svojimi predlogi

V začetku naslednjega tedna je sklican sestanek z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulusom, na katerem bodo obravnavali težave pri izvajanju sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah. "Slovenija bo predstavila celovito informacijo o stanju in izpostavila predloge, ki jih je zagovarjala že v pripravi in v času sprejemanja uredbe. Prav tako bo izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe," sporočajo z ministrstva. Predlogi se nanašajo predvsem na obmejne prebivalce, ki bi bili iz sistema izvzeti. 

Hrvaška le še v ciljane kontrole

Hrvaška je prekinila izvajanje uredbe tako na meji s Slovenijo kot na meji z Madžarsko in ponovno uvedla ciljane kontrole za državljane evropskega gospodarskega prostora in Švice, je zapisano v sporočilu hrvaškega notranjega ministrstva.

Slovenski premier Miro Cerar je sinoči na Twitterju zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o zadevi pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je stanje na mejah nevzdržno.

 

Potniki so namreč prva dva dneva izvajanja uredbe kljub prizadevanjem in sodelovanju slovenskih, hrvaških in madžarskih policistov na vstop in izstop iz Hrvaške čakali več ur. Najhuje je bilo na prehodu Obrežje, kjer so v petek čakali tudi pet ur.

Obrežje | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič

Uveljavitev uredbe se je ujela tudi z okrepljenim prometom iz Avstrije, Nemčije in Švice zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov. Na nekaterih mejnih prehodih s Slovenijo so bile v soboto po poročanju hrvaških medijev avtomobilske kolone dolge tudi 12 kilometrov.

Preberite: Turistični delavci na Hrvaškem že na nogah zaradi zastojev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Sarko Sarko 14:00 11.april 2017.

    spet hrvatom popuščamo

  • allstarr111 14:18 09.april 2017.

    Ne vem zakaj so opustili zadevo, po malo stokanja hrvatov se naši poserjejejo v gate.

  • Božidar Dinič 13:27 09.april 2017.

    zakaj pa ne a nimajo pravice al kak