Slovenija
2448 ogledov

Evropska komisija žuga Sloveniji

Evropska unija Profimedia
Evropska komisija je danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

Nekaj uradnih opominov je Evropska komisija izdala tudi Sloveniji, med drugim zaradi zamud pri uskladitvi zakonodaje na področju okolja in prometa.

Komisija je Sloveniji poslala uradni opomin zaradi nepravilnega prenosa direktive o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja okolja, ki je posledica industrijskih dejavnosti. Zlasti ni zagotovila skladnosti z mejnimi vrednostmi za delce PM10 na celinskem območju in ni sprejela ustreznih ukrepov, da bi bila obdobja prekoračitve čim krajša, je zapisala komisija.

Slovenijo je tudi opomnila, naj pravilno uporablja pravila o prometnih informacijah glede varnosti v cestnem prometu. Dostop do takšnih podatkov je namreč ključnega pomena za izboljšanje varnosti na evropskih cestah in zagotavljanje informacijskih storitev za uporabnike cest.

Uradni opomin ji je poslala tudi zaradi nepravilne uporabe pravil EU o opravljanju storitev zagotavljanja večmodalnih potovalnih informacij po vsej EU. To bo potnikom omogočilo pregled vseh razpoložljivih možnosti potovanja, pri čemer bodo izpostavljene najbolj trajnostne možnosti.

Komisija je Sloveniji poslala tudi uradni opomin zaradi neobveščanja o varnih in varovanih parkiriščih. Ker se vozniki tovornjakov v Evropi pogosto soočajo z nezadostnimi parkirnimi zmogljivostmi in informacijami o takih zmogljivostih, pogosto parkirajo na nevarovanih območjih ali nevarnih mestih.

plaža Valun, Cres Ukrepi Svet Poletne počitnice? Tako razmišljajo v Evropski komisiji

Komisija je Sloveniji poslala uradni opomin in jo pozvala k celovitemu izvajanju tudi uredbe, ki med drugim od držav članic zahteva redno posodabljanje nacionalne zakonodaje o varovanju v letalstvu. Prav tako jo je pozvala k upoštevanju pravil EU o opravljanju storitev podatkovnih zvez v zračnem prometu.

Na področje prometa sega še opomin Evropske komisije Sloveniji, da v svojo zakonodajo ni pravilno prenesla nekaterih določb pravil EU o vzpostavitvi enotnega evropskega železniškega območja.

Komisija je danes Sloveniji poslala še obrazloženo mnenje in jo pozvala, naj zaključi prenos direktive o varstvu podatkov pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj. To bi morala tako kot preostale članice storiti do 6. maja 2018.

Na vsak uradni opomin in obrazloženo mnenje ima tokrat Slovenija čas za odgovor namesto običajnih dveh štiri mesece časa. Komisija se je tako odločila, ker v nekaterih primerih koronavirusna kriza vpliva tudi na zmožnost držav članic, da zagotavljajo izvajanje prava EU.

električni avto Zelena energija Pod streho Stopicanje na mestu bo davkoplačevalce stalo več 10 milijonov evrov

dezurni@zurnal.si

 

Komentarjev 5
 • kapibara 11:32 15.maj 2020.

  Pa naj že razpade te zblojena eu..

 • Avatar Leon
  Leon 18:39 14.maj 2020.

  PM10 je vprašanje za inšpektorje MOP ? Ne ločijo smoga in smrada ,da o PM10 delcih ne govorimo .

 • Avatar right
  right 18:10 14.maj 2020.

  spet je kriva nova vlada kajne kače rdeče? kaj če bi malo povprašali krofopeka če je že prišel iz bazena kaj je počel ves čas vladanja, poleg kadrovanja svojih podrepnikov in ljubic