Slovenija
2971 ogledov

Evropski parlament izraža velike skrbi zaradi razmer pri nas

Janez Janša Profimedia
Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o vladavini prava v Sloveniji.

Z resolucijo o vladavini prava v Sloveniji Evropski parlament izraža veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi. Za resolucijo je glasovalo 356 poslancev, proti 284, 40 pa se jih je vzdržalo. Med vzdržanimi je 33 poslancev desnosredinske EPP.

Predlog resolucije so vložile štiri politične skupine v Evropskem parlamentu - socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

V EPP so si po neuradnih navedbah tudi prizadevali, da bi resolucijo umaknili z dnevnega reda tokratnega plenarnega zasedanja, saj da sta glavna razloga zanjo, zapleti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in financiranje STA, že rešena.

Sprejeto besedilo resolucije je takšno, kot so ga minuli petek javno objavili.

"Ozračje sovražnosti"

Evropski parlament je s sprejeto resolucijo izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, kar je spodkopalo zaupanje v javne organe in med njimi".

V njej je tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Poleg tega je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji po šestmesečni zamudi in ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi predlaganih sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi omogočile retroaktivno spremembo meril za imenovanje in tako tvegale razrešitev imenovanih delegiranih tožilcev.

Zabeležil je tudi obnovitev državnega financiranja STA in izpostavil pomen dolgoročne finančne vzdržnosti za neodvisno delovanje agencije ter pozval vlado k nadaljnjemu državnemu financiranju STA, ki ga je pravno dolžna zagotoviti, in k zagotovitvi uredniške neodvisnosti agencije.

Resolucija vključuje tudi izraz zaskrbljenosti nad vsemi napadi, kampanjami blatenja, klevetanji, kazenskimi preiskavami in strateškimi tožbami proti udeležbi javnosti (SLAPP), ki jih izvajajo vplivne javne osebnosti in politiki, vključno s člani vlade, še zlasti če ti prihajajo od oblasti in uradnih oseb, ter poziv vsem akterjem, naj prenehajo s takšnimi dejanji.

Janez Janša Razprava Slovenija Janša o korupciji in mafijskem upravljanju: Saj bi se človek zjokal

Poziv vladi, da preneha z vmešavanjem

Prav tako vsebuje poziv slovenski vladi, naj zagotovi zadostno financiranje RTV Slovenija ter naj preneha z vsakršnim političnim vmešavanjem in pritiski na njeno uredniško politiko in zagotovi njeno neodvisnost.

V osemnajstih točkah resolucije je še vrsta drugih sporočil, na primer poziv vladi k imenovanju nacionalnih tožilcev ter izraz zaskrbljenosti zaradi prakse vladanja z odloki in glede sorazmernosti izrednih ukrepov, ki se sprejemajo zaradi pandemije covida-19.

Prav tako je parlament v resoluciji vlado pozval, naj zagotovi, da spremembe zakona o policiji nikakor ne bodo vodile v neupravičeno politično vmešavanje ali vplivale na zmogljivosti policijskih sil.

Janez Janša Slovenija KPK spet nad Janeza Janšo, tokrat zaradi ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • Zlate 07:19 17.december 2021.

    Preroške besede Krambergerja: "Ljubi moji Slovenci! Hudi časi vas čakajo. Službe boste izgubili, nič ne boste imeli, vse vam bodo pokradli. Ogromno tovarn bo propadlo, veliko jih bo brez kruha, zapomnite si, kaj sem vam rekel. Komunisti bodo storili vse, ...prikaži več da se zadržijo na oblasti. Bojte se jih! Pa ne tistih komunistov, ki bodo ostali to, kar so, ampak tistih, ki se bodo spreobrnili in postali strašni antikomunisti, pa v cerkve bodo leteli in se delali vernike. Vse vam bodo pobrali."

  • bogdan76 06:38 17.december 2021.

    seveda jih skrbi saj sodniki brez diplom opravljajo delo vse odbe so nične blmaža titoistov.

  • mina6 06:14 17.december 2021.

    Seveda jih skrbi, NATANKO TAKO KOT FAJONKO. SAJ JE ZADEVO SPISAL NJEN POSTREŠČEK!!!! KI NI IMEL NOBENE PRAVICE SODELOVATI!!!!