Slovenija
22 ogledov

Evropskim bankam manjka do 90 milijard

Evropske finančne institucije rabijo do konca leta 2009 do 90 milijard evrov novega kapitala v boju proti globalni finačni krizi, navaja odmevna študija banka Goldman Sachs.

Zdelo se je že, da je evrospki finačni sektor prebrodil globalno finačno krizo, ki jo je podžagala ameriška hipotekarna kriza. Toda najnovejša študija ugledne ameriške investicijske banke Goldaman Sachs, ki je vzela pod drobnogled poslovanje 52 izbranih evropskih bank, opozarja, da je Evropa še zmeraj na dosegu finančne krize. Evropske banke naj bi v tem in prihodnjem letu zaradi negotovih razmer potrebovale od 60 do 90 milijard svežega kapitala.

Konkretno: "Evropske finančne institucija potrebujejo 60 milijard svežega kapitala, ali pa naj za eno leto zamrznnejo izplačevanje dividend", piše v odmevni analizi. "V najslabšem primeru bo sektor zapadel v takšne izgube, kakršne je prideloval na začetku devetdesetih let. V tem primeru bi rabil 90 milijard evrov vredno injekcijo", še opozarja študija.

Analitik Goldman Sachsa Christoffer Malmer pa meni, da bodo negotove razmere še lep čas slabile tečaje delnic evropskih bank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.