Slovenija
13162 ogledov

Fakin od zaposlenih pričakuje, da bodo delali šest ur in pol na dan

sestanek direktorjev bolnišnic
1/3
Saša Despot minister za zdravje Samo Fakin se je sestal z direktorji bolnišnic, s katerimi je govoril o poslovanju bolnišnic na osnovi polletnih rezultatov
Minister pričakuje, da bodo direktorji bolnišnic zavihali rokave.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek
"Pričakujem, da bodo vsi zaposleni dokazljivo delali šest ur in pol na dan. Da ne bodo le prisotni v službi, ampak bodo delali storitve,"  je po sestanku z direktorji bolnišnic dejal minister za zdravje Samo Fakin. 

Po njegovem bi izgube, s katerimi se soočajo slovenske bolnišnice lahko zmanjšali in tudi odpravili z dodatnim denarjem, boljšo organizacijo dela, večjo produktivnostjo v rednem delovnem času in boljšo izkoriščenostjo kadrov. "Izgubo lahko zmanjšate tako, da skrajšate čakalne vrste v rednem delovnem času. Mislim pa, da je prostega časa še kar precej," je dodal.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 1. avgusta letos čakalo na pregled ali poseg 121.959 bolnikov, od tega 72.012 nad dopustno čakalno dobo.

V pol leta

Novi minister je ob tem poudaril, da izgube in dolge čakalne vrste niso opcija, ki bi bila zanj in ministrstvo sprejemljiva. Izrazil je prepričanje, da je mogoče s skupnimi napori rešiti obe težavi, "znatno boljše" rezultate pa pričakuje v roku pol leta. "Iluzorno bi bilo pričakovati, da se bodo bolnišnice rešile izgub že do konca leta," je opozoril minister in izrazil upanje, da bodo do takrat vsaj zaustavili rast izgub. Sicer naj bi povečali tudi nadzor bonikov v posameznih ambulantah bolnišnic.  

sestanek direktorjev bolnišnic | Avtor: Saša Despot minister za zdravje Samo Fakin se je sestal z direktorji bolnišnic, s katerimi je govoril o poslovanju bolnišnic na osnovi polletnih rezultatov Saša Despot
Od 27 slovenskih bolnišnic je namreč v izgubi 17 bolnišnic, med njimi tudi sedem bolnišnic od 15, ki so v sanacijskem programu. Največjo izgubo, več kot 12 milijonov 700 tisoč evrov ima UKC Ljubljana, kjer večji del izgube pridelajo, ker zdravstvene storitve opravljajo tudi po tem, ko so že zapolnili število storitev, kit jih v programu plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Fakin je še povedal, da zaenkrat ne razmišlja o zmenjavah direktorjev in ob tem napovedal obiske bolnišnic, saj bo po njegovih besedah nekatere "potrebno prepričati ena na ena". 

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezeg je po sestanku dejal, da se z ministrovimi stališči strinja "vendar pod pogojem, da je cena storitev realna in objektivna", kar pa v tem trenutku ni. Po njegovih besedah je minister napovedal, da bodo kritično pristopili do cene, v združenju pa računajo tudi na posluh ZZZS. "Ena od ključnih ugotovitev v koalicijski pogodbi je, da je zdravstveni sistem podfinanciran," povzema STA. 

UKC Ljubljana ukc ljubljana Slovenija Zdravili so štiri tisoč pacientov, za katere ne bodo dobili denarja

Direktorji bi več avtonomije

Fakin je pred dnevi v pogovoru za STA napovedal, da bodo na ministrstvu "bolj pogosto sedeli" z vodstvi bolnišnic v sanaciji, ki imajo ob polletju slabše poslovne rezultate od načrtovanih. To so Univerzitetni klinični center Ljubljana, splošne bolnišnice Nova Gorica, Trbovlje, porodnišnica Kranj, v podobni situaciji so še splošne bolnišnice Celje, Novo mesto in Ptuj.

Minister vidi rešitev za skrajšanje čakalnih dob v večji produktivnosti in osredotočanju vodstev bolnišnic na ta problem, direktorji pa opozarjajo, da je nujno spremeniti zakon o zavodih in jim podeliti več menagerskih orodij, predvsem avtonomijo ter odgovornosti.

"Situacija v zdravstvu po kliče po sistemskih spremembah, a tudi brez povečanja produktivnosti zdravstvenih delavcev ne bo šlo," pravi minister za zdravje Samo Fakin. 

 

zdravnik, čakalnica Zdravje Zdravniki bodočemu ministru: "Kot če bi svizec zavijal čokolado"

Fakin: Rezerve v delovnih urah so

Pomembne priložnosti Fakin vidi v izboljšanju notranje organizacije javnih zdravstvenih zavodov. V sistemu je skoraj 2000 specializantov, zavodi pa zanje prejmejo dodaten denar. "To pomeni, da so zagotovo rezerve v delovnih urah znotraj sistema," je ocenil v pogovoru za STA in napovedal, da bo tudi temu namenjen tokratni sestanek.

Tema današnjega prvega sestanka ministra Fakina z direktorji bolnišnic je tudi aktivnejše prepričevanje zaposlenih v zdravstvu v cepljenje proti gripi.

 

 

 

Komentarjev 36
  • vlado92 11:24 04.oktober 2018.

    Organizacija dela in realne cene storitev ter redno plačevanje ZZZS-ja, ne pa da se planira koliko bo plačanih storitev po posameznih mesecih. Kdo pa sploh ve koliko ljudi potrebuje mesečno zdravnika. Nihče. Zdravnike razbremenite administrativnega dela, tako da se bodo ...prikaži večo lahko posvetili stroki in spremljanju najnovejših dognanj, uporabi sodobnih orodij.

  • igorgeus 10:46 03.oktober 2018.

    V velikih sistemih dosega ustrezna organizacija dela pomembnost 80%, v majnjših sistemih ni tako pomembna. Če je direktor zdravnik in nima sam ali pa namestnika z ustreznim znanjem organizacije, ne moreš pričakovati organiziransti sistema. Sicer pa ne pravijo brez razloga, ...prikaži več da prvorazredni vodje zaposlujejo prvorazredne ljudi, drugorazredni pa tretjerazredne.

  • Waltter 10:25 03.oktober 2018.

    Človek ki je na zdravstveni zavarovalnici povzročil da so se povečale čakalne dobe je sedaj najbolj pameten in prelaga to da ljudje ne delajo dovolj. Mislim da moraš biti omejen če jim rečeš kot direktor zavarovalnice da lahko npr. Naredijo ...prikaži več samo 3 CT dnevno, kar jih opravijo v 3 urah in sedaj od njih zahteva da to vlečejo 6,5 ur al kaj??? Človek je bedak in ljudje ki plačujejo zavarovanje so osli ???