Slovenija
13661 ogledov

Zaplet pri reševanju, evakuacijo morali začasno prekiniti

Reševanje iz jame
1/4
Jamarska reševalna služba
Reševalcem veliko preglavic povzročajo preozki rovi.

Reševalci so nekaj po 22. uri le lahko nadaljevali z reševalno akcijo. Pred tem so jo morali namreč začasno prekiniti, saj so bili nekateri deli jame za iznos še vedno preozki. Na delo so morale tako spet ekipe za miniranje. Ob prekinitvi je poveljnik Regijskega štaba Civilne zašščite za notranjsko Sandi Curk za Radio 94 povedal, da bodo ekipe za miniranje delale še nekaj ur, a jim je k sreči uspelo zadano opraviti hitreje. Reševalne ekipe tako nadaljujejo z iznosom poškodovane jamarke.  

Stanje poškodovane jamarke ostaja stabilno, pravi Curk in dodaja, da je za jamarko medicinsko dobro poskrbljeno. 

Reševalci, ki se trudijo iz Vranjedolske jame pri Dolenji vasi pri Cerknici rešiti ponesrečeno 33-letno jamarko, so popoldne končali s fazo miniranja. Pripravljene so bile štiri ekipe jamarske reševalne službe, vsaka šteje po šest članov. Omenjene ekipe so se začele spuščati v jamo, kar lahko traja več ur, vendar pa so, kot že zapisano, evakuacijo morali prekiniti. 


"Izjemno ponosni smo na izjemno usposobljenost jamskih reševalcev in vseh ostalih sodelujočih, ki sodelujejo pri širitvi jamskih rovov. Sanje poškodovane jamarke je stabilno. Strokovna zdravstvena ekipa v jami predvideva, da bo zdravstveno stanje poškodovane jamarke omogočalo varen transport iz jame," je še povedal.

Curk je za oddajo 24 ur povedal, da čakajo na dovoljenje zdravnice za iznos pacientke. Ker je jama ozka – na posameznih delih je široka zgolj med 40 in 60 centimetri – bi lahko trajalo od pet do osem ur, da bodo ponesrečeno jamarko spravili na površje. 

Kamen ji je razbil čelado

Nesreča se je zgodilo v soboto zvečer. Jamarki je pri raziskovanju nove jame na glavo padel kamen, ki ji je razbil čelado. Vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek je na tiskovni konferenci dopoldne pojasnil, da se je jamarka po dogodku sesedla in omedlela. Ima hude poškodbe glave, a je njeno stanje stabilno. 

Ker gre za novo jamo, so morali biti pri reševanju še posebej previdni. Luka Zalokar, vodja intervencije, je pojasnil, da je bilo treba pri postavitvi eksplozivov biti zelo previden, da ne bi prišlo do nepotrebnih poškodb. Eksploziv so morali uporabiti za širjenje ožin, da bodo lahko poškodovano jamarko varno spravili na površje. Zaradi narave njenih poškodb mora namreč biti transport horizontalen, če je to le mogoče. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 06:25 17.april 2023.

    Končalo se je srečno za vse!!!

  • tlacan 21:24 16.april 2023.

    Sem prepričan, da bo cela akcija stala manj kot reševanje gorskih izletnikov v šlapah

  • Boschtjan Zupanchich 19:56 16.april 2023.

    Norci bedasti, kot da nimamo dovolj že Postojnske Jame, .... le kaj jim je bilo treba lezit tja no3 , !!! ! !!! Le Kaj so mislili, da bodo našli tam Doli ??? !!! ??? Tam doli so bližje Samo ...prikaži več Satanu in njegovim Zlobnim pomagačem !!! ! !!! In Tam je Žal še Zelo Daleč od Pravega Življenja. Mar bi rajši ubrali Nasprotno Pot, torej kam Višje, kot pa nižje, in bi sigurno bili Manj oškodovani, ... samo, da ne bi pretiravali tako kot oni bedaki, ki jih je snežni plaz zasul nekaj dni nazaj. Life Is better