Slovenija
17 ogledov

Federacija BiH naj bi bila pred bankrotom

Federacija BiH je po poročanju časnika Dnevni avaz ostala skoraj povsem brez sredstev, potem ko je pod pritiskom javnosti izplačala številne zneske za socialne dajatve, za kar v proračunu ni imela osnove

Po navedbah omenjenega časnika je bilo na vseh računih, prek katerih posluje proračun Federacije BiH, v ponedeljek razpoložljivih zgolj 434 konvertibilnih mar (221 evrov). Finančni minister Federacije BiH Vjekoslav Bevanda nastalih razmer ni želel komentirati, a je o stanju obvestil člane federalne vlade in premiera Nedžada Brankovića.

Bevanda po navedbah Hine ni vnaprej opozarjal na nerealne obljube o socialnih ugodnostih za številne ogrožene kategorije prebivalstva, predvsem za veterane vojne v BiH, ki jih je podajal Branković. Na podlagi teh obljub so namreč sprejeli zakone in določili povečana nadomestila, čeprav zanje niso pravočasno načrtovali proračunskih sredstev.

Dnevni avaz kot zanimivost navaja tudi, da so iz proračuna Federacije BiH pred nekaj dnevi 170.000 konvertibilnih mark (okoli 85.000 evrov) namenili za nakup čolna, ki ga bodo uporabljali za luksuzni vladni počitniški dom v kraju Trpanj na polotoku Pelješac.

Federaciji BiH se v času, ko naj bi bila tik pred bankrotom, pred sedežem njene vlade v Sarajevu obeta nadaljevanje protestov nekdanjih pripadnikov vojske BiH, ki so se tam množično zbrali že minuli teden. Nekdanji vojaki zahtevajo trimesečno izplačilo nadomestila za brezposelnost, s katerim oblasti zamujajo.

Za sredo je proteste pred vlado Federacije BiH napovedal tudi predsednik Zveze samostojnih sindikatov BiH Edhem Biber. Po napovedih naj bi se zbralo več tisoč delavcev, ki so nezadovoljni z dosedanjim potekom privatizacije in uničevanjem doslej prodanih podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.