Slovenija
52 ogledov

Festivalu več kot mestu

Brigita Pavlič mediaspeed
EPK. Župan opozarja: Festivalu Maribor več kot vsej Murski Soboti. Murska Sobota je od načrtovanih 530 tisoč evrov dobila le 60 odstotkov denarja.

"Tu se očitno denar deli po zvezah in poznanstvih," je delitev programskih sredstev zavoda Maribor 2012 za Evropsko prestolnico kulture (EPK) označil Anton Štihec, župan partnerskega mesta Murske Sobote. Kot nam je pojasnil, je nejevoljen, ker je njegovo mesto od načrtovanih 530 tisoč evrov za program dobilo le 60 odstotkov denarja. "Programski direktor se je odločil, da nekatere vsebine niso primerne, in jih črtal. V njegovo strokovnost se nočemo vmešavati, a bi lahko teh načrtovanih 530 tisočakov razporedili med druge naše koproducente, ne pa da ostanejo v Mariboru," je bil kritičen Štihec. Mitja Čander, programski direktor Maribora 2012, pa je dejal, da so se župani partnerskih mest s tem strinjali in to tudi podpisali. "Denar, ki jim ni bil podeljen, bo šel za mrežne projekte. Ne moremo pa kar dati denarja, ki je ostal, saj bi bilo to neodgovorno do drugih," je odgovoril Čander.

 

Brigita Pavlič je zmagovalka

Pred dnevi je bilo končano tudi "razdeljevanje denarja" za letos. "Prijavitelji so že dobili informacijo o izbiri, po potrditvi programa na pristojnih organih zavoda pa bodo dobili uradna obvestila in povabila k podpisu pogodb. Nakazovanje denarja za programe bo potekalo v skladu z dinamiko financiranja EPK," so za Žurnal24 povedali na zavodu Maribor 2012. Bo pa tudi letos največ denarja za program prejelo Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije iz Ljubljane (k njim spada Festival Maribor), in sicer kar 430 tisoč evrov. Po podatkih Supervizorja je društvo, katerega direktorica je Brigita Pavlič, do danes prejelo že 509 tisoč evrov, Pavličeva pa po podatkih Supervizorja prek svojega s. p. še nekaj več kot 23 tisoč evrov.

opera | Avtor: Arhiv EPK Arhiv EPK

Po Čandrovih besedah je Festival Maribor namreč eden od ključnih projektov EPK: "Gre za visokokvalitetno umetniško prireditev, zato smo jo prepoznali kot pomemben del programa EPK. Zato je prireditev glede na možnosti in predložen finančni načrt tudi podprta." Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pa v programu EPK ni več predvidenega gostovanja Dunajske državne opere, ki je bila še pred časom predstavljena kot ena izmed vrhuncev programa EPK 2012. Bodo pa zato kot uvod v EPK prenašali nastop newyorške Metropolitanske opere. V prvi predstavi, Donizettijevi Anni Boleni, ki bo v SNG Maribor 15. oktobra 2011, bo v glavni vlogi nastopila večkrat nagrajena ruska sopranistka in ena od največjih zvezd sodobne opere Anna Netrebko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.