Slovenija
25985 ogledov

Finančni minister napovedal, kakšne davčne spremembe nas čakajo

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Dohodnino bo treba spremeniti v celoti, je prepričan Šircelj.

"Ta ukrep je bolj učinkovit kot zniževanje DDV"

V intervjuju za časnik Finance je minister za finance Andrej Šircelj povedal, da bodo na ministrstvu pripravili določene davčne spremembe, ki se nanašajo tako na obremenitve plač kot tudi na kapitalske dobičke. O znižanju DDV pa trenutno ne razmišljajo: "Mi smo dali zelo veliko neposrednih pomoči podjetjem, podjetja so dobila denar na račun, prav tako so denar na račun dobile posamezne skupine ljudi. Delujemo neposredno in menim, da je ta ukrep zelo učinkovit in da je bolj učinkovit kot zniževanje DDV."

Ocenil je, da bo konec leta poraba za okoli 10 odstotnih točk manjša kot leta 2019.

Za PKP 6 bo šla milijarda evrov 

Šircelj je ocenil, da je finančna teža zadnjega protikoronskega paketa ukrepov (PKP 6) okoli milijarde evrov. "Primanjkljaj v letu 2020 je ocenjen na 4,2 milijarde evrov, osebno pričakujem, da bo nekoliko manjši. Podatki o dolgu so znani, za leto 2020 naj bi znašal 82,4 odstotka BDP, že v prihodnjem letu naj bi se zmanjšal, leta 2022 naj bi upadel pod 80 odstotkov. Mi stalno gospodarimo z dolgom, predvsem tako, da dražja posojila iz preteklosti zamenjujemo za cenejša," je poudaril.

protest na kolesih pkp6 Slovenija Protestnike bi kaznovali z globo do 15 tisoč evrov

"Ne želim napovedovati stvari, ki niso gotove, in kogarkoli strašiti"

Šircelj je priznal, da financiranje dolgotrajne oskrbe še ni določeno, "je pa za to več virov". Po njegovih ocenah bi novi prispevek vplival na konkurenčnost delovne sile, a je dodal, da ne želi "napovedovati stvari, ki niso gotove, in kogarkoli strašiti".

Kot je pojasnil minister, se ustanavlja posebna skupina, "ki bo proučila celoten davčni sistem, tako z zornega kota administrativne enostavnosti kot tudi z vidika višine obremenitve dela".

Meni, da imamo prenizko splošno olajšavo

Po njegovih besedah smo "v nekem paradoksu", saj imamo veliko število ljudi z razmeroma nizkimi plačami in hitro pademo v razred z dokaj visoko obdavčitvijo z dohodnino. "Po mojem osebnem mnenju imamo tudi prenizko splošno olajšavo," je poudaril.

Ta naj bi bila določena na podlagi stroškov za nakup dobrin, ki so nujne za življenje, po Šircljevi oceni naj bi bilo to okrog šest, sedem tisoč evrov na leto. "Dohodnino bo treba spremeniti v celoti. Na drugi strani imamo razmeroma visoke prispevke za zdravstvo in pokojnine. Tudi tu bodo potrebne določene spremembe. Ne na horuk, morale bodo biti zelo premišljene," je dejal in opomnil, da bo ob tem treba skrbeti tudi za stabilnost javnih financ. "Z višjo splošno olajšavo bi se sicer primanjkljaj sprva lahko nekoliko povečal, po drugi strani pa so javne finance stabilne samo, če imamo konkurenčno gospodarstvo," je še dodal minister.

Parkirišče Slovenija Zaradi 61 evrov davka en mesec nisem smel voziti avta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 14:21 10.november 2020.

  Dajte ukinit financiranje vseh nevladnih organizacij naj se te zgube spravijo delat!! Nemudoma je potrebno ukinit socialno pomoč po enem letu prejemanja saj je ogromno takih,ki nočejo delati!! Socialna pomoč naj se nakaže na plačilno kartico z katero se bi ...prikaži veči dalo plačati položnice in kupit izključno življenske potrebščine med katere ne sodijo cigareti in alkoholne pijače!! In tako ne bodo otroci lačni in položnivce bodo plačane seveda bo mnogo socialcev moralo na odvajanje!!

 • bogdan76 10:21 10.november 2020.

  Mesec on ima rešitev v mezincu zato je propadli študent.

 • dusan72 08:52 10.november 2020.

  Dejstvo je, da denar ne nastane iz "nič" Tudi sam sem zaprosil (in dobil) državno pomoč, ker je v dosti branžah res kriza, se pa bojim, da bomo to tako ali drugače državi vrnili z obrestmi.