Slovenija
21 ogledov

Fištravec za Kanglerja prevelik zalogaj

Lokalne volitve v Mariboru Nino Verdnik
Fištravec je v Mariboru zmagal z veliko večino. Po vzporednih volitvah, ki jih je za Planet TV naredila Mediana, je zanj glasovalo 76,1 odstotka volivcev.

Dve leti po postavitvi radarjev, ki so ga odnesli iz mestne hiše, se je Franc Kangler želel znova povzpeti na vrh mariborske občine, a je bil Andrej Fištravec pretrd oreh.

"To je zelo velika odgovornost. Štiri leta bomo morali trdo delali, javnost nam bo gledala pod prste. Zahvalil bi se vsem volivcem, predvsem tistim, ki so glasovali zame. Najtežji del kampanje so bila medijska soočenja, v obeh krogih jih je bilo vsaj trideset," je po zmagi poudaril Fištravec, ki je še dodal, da si bo po zmagi privoščil nekaj dni jadranja na Jadranu. 

Kangler Fištravcu že čestital

Volivci desnice in levice so se v Mariboru pravzaprav združili, kažejo rezultati vzporednih volitev Mediane. Najbolj množično so za Fištravca glasovali simpatizerji SMC, zanj so glasovali celo volivci, ki običajno glasujejo za NSi. Kangler je dobil le glasove volivcev SDS.

Kangler je po porazu poudaril: "Moram priznati, da je po vseh krivicah in pregonu to zame rehabilitacija. Pričakoval sem, da bo kampanja težka, a sem imel več težav kot sem pričakoval. Niso me vabili na soočenja na nekatere najbolj poslušane radijske postaje. Fištravcu sem že čestital. Volivci so se odločili po svoji vesti in to spoštujem."  

Oba, Fištravca in Kanglerja, bremenijo kazenske ovadbe, vendar je v letošnji kampanji po ocenah komentatorja Božidarja Novaka prišlo do komunikacijske zanke: "Zaradi hrupa volivci niso slišali več sporočil, ampak so se od njih oddaljili." 

Volilno kampanjo v Mariboru so med drugim zaznamovale pereče lokalne teme, med njimi odlagališče odpadkov in že razvpiti radarji, za katere je Kangler obljubljal, da jih ne bo več.

Kanglerjeva strategija: Izničiti razlike med kandidatoma

Noben kandidat za župana ni več brez greha, ocenjuje analitik Miro Kline. Viteških dvobojev po njegovem ni več, saj se vse neverjetno hitro preseli na raven gostilniškega prerekanja, ki nima zveze s problemi lokalne skupnosti in interesov njenega prihodnjega razvoja.

Novak izpostavlja, da je bila v Mariboru strategija Franca Kanglerja, da izniči razlike med kandidatoma, da bi si volivci na koncu rekli, da sta oba kandidata enaka, in na volitve ne bi šli. Drugi krog je po njegovih ocenah enak loteriji ali še bolje enajstmetrovkam po podaljških, pri katerih je vse možno.

Od torka do četrtka so imeli volivci možnost predčasnega glasovanja. V Mariboru je takšno možnost izkoristilo 1.267 volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.