Avto
33 ogledov

Fotografija za policijo ni dovolj

Invalidi Poslal bralec
Če fotografirate nekoga, ki neupravičeno parkira na prostoru, namenjenem invalidom, sama fotografija za kaznovanje ni dovolj. Se pa policisti odzovejo na vsako prijavo ali obvestilo o nepravilno parkiranih vozilih na označenih mestih za invalide in zoper kršitelje tudi ukrepajo.

Globa za neupravičeno parkiranje na označenih mestih za invalide znaša 120 evrov, a bo v skladu z zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-A), ki je bil 27. 7. 2012 objavljen v Uradnem listu RS, po novem s 1. 9. 2012 kazen znašala 80 evrov.

Na mestih za invalide lahko parkirajo ljudje, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro, in ljudje z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro, težko telesno prizadeti ljudje, spremljevalci, ki vozijo in spremljajo invalidne ljudi, zdravstveni delavci, delavci socialnih služb in delavci invalidskih organizacij, kadar obiskujejo oskrbovance.

Policija nadzira parkirne prostore za invalide

Kljub temu se pogosto zgodi, da invalidom parkirno mesto odtegnejo vozniki, ki tam ne bi smeli parkirati. Na nedopustno parkiranje lahko policijo obvesti vsak posameznik, a pozor, če boste avtomobil voznika fotografirali in fotografijo poslali policiji, to še ne bo dovolj za kazen. "Če začne policija postopek o prekršku po uradni dolžnosti na podlagi prejete fotografije, mora zbrati dodatna obvestila in dokaze, saj samo fotografija običajno ne zadošča za dokončanje samega postopka," pojasnjuje predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič in dodaja, da lahko policija začne postopek o prekršku po uradni dolžnosti ali z vložitvijo pisnega vnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti. Pisni predlog mora
vsebovati podatke o kršitelju, opis prekrška z navedbo dejstev in dokazov, ki kažejo na sum prekrška.

Ciperle Adlešičeva nadalje pojasnjuje, da policija izvaja nadzor nad nepravilno parkiranimi vozili na označenih mestih za invalide ob svojem rednem delu, občasno pa tudi v poostrenih nadzorih. Po njenih zagotovilih se policisti odzovejo na vsako prijavo in obvestilo o nepravilno parkiranih vozilih na označenih mestih za invalide in zoper kršitelje tudi ukrepajo.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 08:34 03.avgust 2012.

    V Švici dobiš kazen za vsako prijavo z opisom prekrška od strani katerega koli občana, brez preverjanja in možnosti pritožbe. Prekršek lahko izničiš samo na sodišču, kjer pa nimaš šanse , ker si ga res naredil , ker nastopi priča ...prikaži več , ki te je videla . npr. odpiranje pokrova motorja- to lahko dela samo avtoservis, hec kajne ! Našim policajem treba zgleda narisat, ker se v fotografijo slabo razumejo !

  • Niko_K_ 13:10 02.avgust 2012.

    Gotovo si kak len policaj, ker kaj več od tega umotvora ne znaš napisat.

  • Boštjan Hočevar 10:07 02.avgust 2012.

    Mal manj jamrej...