Slovenija
75 ogledov

Franc Kangler ustanavlja novo ljudsko stranko

Stajerska 17.09.10, franc kangler, foto: bc/mediaspeed BC/Mediaspeed
"Naš cilj je, da na naslednjih parlamentarnih volitvah vstopimo v parlament," pravi Franc Kangler, nekdanji mariborski župan, ki ustanavlja novo stranko. Nova ljudska stranka Slovenije bo nasledila Županovo listo. Na vstop v politiko s svojima strankama čakata še Dobovšek in Primc.

Županova lista Franca Kanglerja vabi na 1. kongres stranke, ki bo danes ob 18. uri v Mariboru. "Na kongresu bomo postavili nove temelje ljudske stranke, s tem pa tudi novo - ljudsko politiko v Republiki Sloveniji," so zapisali v vabilu.

"To je moja vrnitev v politiko"

Županova lista nekdanjega mariborskega župana se bo odslej imenovala Nova ljudska stranka Slovenije. "Od Županove liste se bo nova stranka razlikovala predvsem po tem, da je Županova lista delovala lokalno, zdaj pa se bomo politično razširili po vsej Sloveniji," pravi Kangler. "Na nek način je to moja vrnitev v politiko."

Predsednik bom, ko se končajo sodni procesi

"Naš cilj je, da na naslednjih državnozborskih volitvah prestopimo štiriodstotni prag in vstopimo v parlament." Stranko bo še naprej vodil Željo Vogrin, Kangler pa se bo potegoval za predsednika programskega sveta. "V stranki smo določili kriterije, zaradi katerih še ne morem biti predsednik. Ko bodo končani postopki na sodišču, bom lahko tudi kandidiral za predsednika," pravi Kangler.

Ukinil bi davčne blagajne

Kangler je pred današnjim ustanovnim kongresom med bistvenimi programskimi izhodišči stranke za STA izpostavil pravno državo, pluralnost medijev in prijazno državo. Od konkretnejših izzivov pa je omenil ukinitev sklada kmetijskih zemljišč oz. prenos zemljišč na občine, ukinitev davčnih blagajn, spodbujanje zaposlovanja in izboljšanje položaja mladih družin. Z vidika zunanje politike pa je Kangler prepričan, da bi Slovenija morala glede na njeno strateško lego prevzeti vodilno mesto v Srednji Evropi in na Balkanu.

Datum kongresa ni naključje

Ne ime stranke ne datum kongresa nista naključje, saj prav 12. maja mineva 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje SLS, stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki so ga odnesli z županskega stolčka in ga preselili v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

K SLS ali h Kanglerju?

SLS bo zato danes skorajda istočasno v Taboru pripravila slovesnost ob omenjeni obletnici, ki jo v stranki razumejo kot svoj rojstni dan. Vprašanje je, kdo se bo odločil za prihod na slovesnost, kdo pa bo raje podprl novo stranko na desnem političnem polju, ki bo ciljala tudi na volile NSi in SDS. "Tukaj ni nobene razlike med desnim in levim polom, tudi na levem polu je pet, šest strank. Mi bomo pač nagovorili desne volilce," pravi Kangler.

Dobovšek in Primc še usklajujeta programska izhodišča

Poleg Kanglerjeve sta na vidiku še dve novi stranki, ki jih ustanavljata Bojan Dobovšek in Aleš Primc. Dobovšek je v državno politiko vstopil kot član ožje ekipe SMC, po izstopu iz stranke pa je s somišljeniki ustanovil Zavod dobra država kot osnovo morebitne stranke. Za STA je pojasnil, da zavod trenutno dela na lokalni mreži in posodobitvah programa glede na aktualne razmere v Sloveniji in svetu, čas preoblikovanja v stranko je po njegovih besedah odvisen od političnih okoliščin, natančneje od delovanja aktualne koalicije, medsebojne usklajenosti koalicijskih strank oz. tega, ali bo do volitev prišlo pred koncem rednega vladnega mandata.

Primc bo svoj program predstavil konec meseca

Aleš Primc o datumu ustanovnega kongresa še ne želi govoriti, pobudo v tej fazi opisuje še kot gibanje. Programska deklaracija je bila sprva napovedana za konec aprila ali prvo polovico maja, v teh dneh pa je za STA pojasnil, da jo bodo najverjetneje predstavili proti koncu tega meseca.

dezirni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • blueone 03:56 14.maj 2016.

    Saj so vsi isti, nobene razlike

  • dragec 15:43 13.maj 2016.

    Sprememba -naj živi janšizem, to se Slovenci resnično zaslužimo

  • zdrej 08:27 13.maj 2016.

    No saj rdečeritih je že dovolj :-).