Slovenija
75 ogledov

Francija v šoku po nočnem pokolu v Nici

Pokol v Nici
1/16
EPA
V pokolu je po zadnjih podatkih umrlo 84 ljudi, med njimi več otrok, po zadnjih podatkih pa jih je kar 50 v kritičnem stanju. Policija je strelca, francoskega državljana tunizijskega porekla, ubila, ni pa še znano, ali je morda imel pomagače.

V včerajšnjem pokolu v francoskem mestu Nica je po zadnjih podatkih umrlo več kot 80 ljudi, vsaj sto je ranjenih. "Mrtvih je najmanj 84 ljudi, med njimi je več otrok," je povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Laurence Marie iz pediatrične klinike je za Reuters povedala, da zaradi resnih poškodb operirajo več otrok.

Predsednik Francois Hollande pa je medijem povedal, da se za življenje bori še petdeset ljudi. "Petdeset oseb, ki je bilo ranjenih v napadu, je zdaj med življenjem in smrtjo," je povedal.

PREBERITE ŠE: 

Pokol se je zgodil, ko je tovornjak okoli 23. ure zvečer z visoko hitrostjo zapeljal po znani Promenade des Anglais v množico ljudi, ki je praznovala nacionalni praznik Dan Bastille, vozil kake dva kilomera in tudi streljal, dokler ga policisti niso ubili. 

Ljudje so bežali v paniki, nekateri so kričali, drugi jokali, medtem ko so reševalna vozila prihajala na območje v najhujšem napadu v Franciji po novemberskem v Parizu, kjer je bilo ubitih 130 ljudi. 

V tovornjaku so našli orožje in granate ter dokumente 31-letnega francoskega državljana tunizijskega porekla, ki je naj bi bil policiji že znan "zaradi nasilja in uporabe orožja", niso pa ga povezovali s terorizmom. Januarja ga je prijela policija zaradi pretepa v pubu. Preiskava poteka sicer tudi v smeri, ali je imel pri svojem dejanju pomagače.

Predsednik Francois Hollande, ki je bil na obisku v Avignonu,  je pohitel na krizni sestanek kabineta v Pariz. V Franciji je podaljšal izredne razmere, ki naj bi se sicer predvidoma zaključile 26. julija, in napovedal vpoklic rezervistov, da bodo pomagali izčrpanim policistom in vojski. Hollande je napovedal tudi, da bo Francija okrepila posredovanje v Iraku in Siriji. 

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pravijo, da po trenutno dostopnih podatkih med žrtvami napada v Nici ni slovenskih državljanov.

"Francija je bila napadena na nacionalni dan, simbol svobode. A Francija bo vedno močnejša od fanatikov, ki jo želijo napasti," je poudaril Hollande.

Zaradi napada so odpovedali koncert Rihanne, napovedan za petek zvečer ter jutrijšnji jazz festival.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzela še nobena teroristična organizacija, sta pa tako Islamska država kot Al Kaida že uporabljali napade s tovornjaki, nazadnje začetek meseca v Bagdadu, kjer je umrlo 300 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • dd 10:05 16.julij 2016.

    Kot zgleda, bi tudi Evropa nujno rabila kakšnega Trampa.

  • sprehajalec 22:02 15.julij 2016.

    Kaj so Rusi opravili katarzo? veš koliko milijonov so jih pobili?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:39 15.julij 2016.

    Policisti so terorista ustavili. Rekel jim je da dostavlja sladoled. In ti so mu slepo verjeli. Kot da bi zanalaš kdo hotel vzbudit strah za svoje politične cilje.\s\sTaka nenavadna malomarnost je nekaj kar bi pričakoval v tretjih državah ne ...prikaži več pa v "sodobnih državah". Radikalizem se bo na račun gledanja skozi prste samo še krepil. Mora zavladat panika ker le potem bodo imel male ljudi v krempljih; da ja ne bomo naredil kej kar do sedanji nosilci moči ne bi želel ali da ne bi prevzel pobude ki je oni ne bi imel v kontroli. Veliki plan se dogaja pred našimi očmi. Evropa bo kmalu pepel blagostanja če bo šlo tako naprej z raznimi prikritimi metodami podpihovanja strahu. Bolj ko je človek prestrašen več individualnosti je pripravljen prepustiti velikemu bratu da ga zaščiti.. Več informacij deliti; bolj se podrejati vse v imenu varnosti; sovražiti druge..vse v imenu varnosti. Več sovraštva vedno rodi še več sovraštva. Komu to koristi?