Slovenija
10492 ogledov

Francozi ukradli naše svečinsko srce

svečina, srce Avtor: TIC Svečina
Francozi Alzacijo promovirajo z našim srcem, predelano fotografijo svečinske ceste.

Znamenita cesta med vinogradi na Šičniku pri Svečini v obliki srca se je znašla v promocijskem materialu francoskega mesta Strasbourg oziroma vinorodne Alzacije. Fotografija je sicer obdelana, vendar primerjava popolnoma jasno pokaže, da gre za znamenito svečinsko pot.

Fotografija je objavljena na 41. strani publikacije Strasbourg the Guide, turističnega vodiča po pokrajini Alzacija.

Na TIC Svečina pravijo, da zaenkrat še niso ukrepali, kako in kaj, se bodo odločili v ponedeljek, ko se bo sestal upravi odbor. "Bomo pa jih gotovo opozorili, da to ni korektno," pravi Boris Keuc.

Srce, oglas, Svečina, Alzacija | Avtor:

Sliko nekorektno uporabili vsaj že sedemkrat, predelali prvič

"Sicer pa se to ni zgodilo prvič, takih primerov je bilo vsaj sedem. Velikokrat si fotografijo izposodijo podjetja v Sloveniji, med njimi tudi Mercator, Petrol, Pošta Slovenije. Uporabili so jo Avstrijci v biltenu o vinski poti," našteva Keuc. "Vendar pa na tak način fotografija še ni bila uporabljena nikoli. Tukaj se vidi, da so jo popravljali, tam, kjer bi moralo biti Pohorje, je mesto."

"Zaščititi je ne moremo"

"Na pol imamo zvezane roke, saj te znamenitosti ni mogoče zaščititi. To smo že skušali, vendar gre za geografski pojem in je to nemogoče," razlaga Keuc. Dodaja, da jih uporaba fotografije v Sloveniji sicer ne moti, da pa se je že zgodilo, da je bila objavljena ob fotografiji Bleda in Pirana in bila edina, ob kateri ni pisalo, kje je posneta.

"Skušali bomo izkoristiti sebi v prid"

"Uporabo bomo skušali pozitivno obrniti v svojo korist, tako, da bomo objavili, kdo je fotografijo objavil, pojasnili, da to ni v Alzaciji in ljudi, ki si to znamenitost želijo ogledati, povabiti k nam," pravi Keuc. Cesta v obliki srca je pri prenovi nastala slučajno. Velja za drugo najbolj pogosto slikano pokrajino v Sloveniji, takoj za Bledom. Je tudi romantični kraj za poroke, nedavno se je tam poročil violončelist Luka Šulić, član znane 2cellos. 

Turistično informacijski centrer v Strasbourgu, ki je vodič izdal, je na svoji FB strani glede fotografije dobil več opozoril. V odgovoru so zapisali, da zadevo obžalujejo, vendar ne gre za njihovo krivdo, saj gre za oglas Vins d'Alsace, turistične organizacije za promocijo alzaškega vinogradništva, na sporno fotografijo pa so jih opozorili.

Komentarjev 4
  • jozicamurn 10:17 01.september 2017.

    Šeriatske živali francoske!

  • Tejč 10:09 01.september 2017.

    Dajmo jim mi ajflov stolp ukrast. Pa da vidimo, če bodo ostali ravnodušni.

  • smejka 19:42 31.avgust 2017.

    Naj plačajo!