Slovenija
14 ogledov

FUDŠ: Viranta prehitel še SLS

sds logo Žurnal24 main
Po anketi Fakultete za uporabne družbene študije je stranko Gregorja Viranta prehitel še SLS. Tako ta anketa kot anketa Dela na vrh postavljata SDS.

Novo anketo Slovenski utrip so poslali tudi s Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ). Po tej anketi bi SDS dobila kar 36,6 odstotka glasov, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića 19,8 odstotka, SD 9,8 odstotka, SLS 9 odstotkov glasov, Listo Gregorja Viranta pa 8,2 odstotka glasov. Sledijo stranka DeSUS z 8 odstotki, NSi s 4,2 odstotka, precej pod pragom vstopa v parlament pa se je znašla SNS z 1,3 odstotka. Ostale stranke bi po anketi dobile manj kot odstotek.

Telefonska anketa je bila izvedena med 30. novembrom in 1. decembrom na vzorcu 1.812 polnoletnih oseb, so še sporočili s FUDŠ.

SDS na vrhu tudi po anketi Dela

Anketa Dela Stika je SDS namerila 31,1-odstotno podporo. Sledijo Pozitivna Slovenija z 21,7 odstotki, SD s 13,5, Državljanska lista Gregorja Viranta z 9,4, NSi s 5,8, DeSUS s 5,4 in SLS s 5,2 odstotka.

Ob takem rezultatu bi imela SDS v novem sklicu državnega zbora 30 poslanskih sedežev,  Pozitivna Slovenija 21, SD 13, Lista Virant 9 poslancev ter NSi, DeSUS in SLS po pet.

Interval zaupanja je pokazal, ali obstaja možnost, da bi stranke zamenjale vrstni red. Na vrhu lestvice te možnosti ni, na spodnjem delu pa je ta možnost precejšnja. Z veliko sreče bi se med parlamentarne stranke lahko uvrstila še SNS (po meritvi imajo 2,9-odstotno podporo) Zmaga Jelinčiča, piše Delo. 

Anketa je še pokazala, da imata najbolj lojalne volivce SDS in Pozitivna Slovenija, največ podpore pa lahko izgubijo stranke NSi, SNS, DeSUS in SD.

Komentarjev 18
  • matt5 21:02 02.december 2011.

    cela-pametna-evropa se ukvarja s problemom reševanja gospodarstva mi polbalkanci pa koliko ima kdo na banki,si levi ,si desni,si plačal klobaso ali ne,oz. kdo jo je plačal....sami butli smo da veste!!!!!!!!!

  • KOJAK 20:04 02.december 2011.

    Se strinjam... na tvoje mestu bi volil za SDS svoje mnenje pa zadržal zase. V SDS imajo seveda samo ljudi iz gospodarstva, take kot je bil npr. Lovšin v obdobju 2004-2008.

  • Miran Novak 19:59 02.december 2011.

    Slovenske zastave levičarji še , danes ne priznavajo ! Oni prisegajo ,na rdečo cunjo prepojeno s krvjo pobitih sodržavljanov ,po koncu vojne ! Drugje po Evropi je zavladal mir ! Stalinistični eskadroni smrti ,pa so morili ,kot pobesneli ? Okupatorji ...prikaži več jim niso ,segli niti do gležnjev ?