Slovenija
1611 ogledov

Furs pobral za šest milijonov glob

Voznik tovornjaka
Ustavili so 3544 voznikov, ugotovili 4747 kršitev.

Finančna uprava RS (Furs) je lani izvedla 3544 nadzorov tovornjakov in avtobusov in pri tem ugotovila 2429 kršiteljev. Od tega je bilo 486 hujših kršitev, ki so jih prevozniki izvedli s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom. Izrekla je 3247 glob v skupnem znesku 6,2 milijona evrov, so danes sporočili iz Fursa.

Kot so sporočili, postopkih nadzora pri ugotovljenih manjših kršitvah ocenijo dejansko situacijo z razumevanjem za upravičena odstopanja, osredotočajo pa se predvsem na odkrivanje hujših kršitev. Pri slednjih prevozniki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznega počitka z zatajitvijo ali uničenjem podatkov o aktivnostih oziroma manipulirajo s tahografi tako, da v vozila nelegalno vgradijo elektronske manipulacijske naprave.

Najpogosteje goljufajo glede počitkov

Furs je lani ustavil 3544 tovornjakov in avtobusov in ob tem opravil nadzor nad 110.614 delovnimi dnevi voznikov. Ugotovili so 4747 kršitev, od tega 486 primerov najhujših kršitev in goljufij, ki so jih prevozniki izvedli s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom, kot je uporaba magneta ali elektronske naprave. Najpogosteje gre za prikrivanje dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov. Zlorabo tahografa oziroma ponarejanje, zatajitev ali uničenje podatkov, tahografskega vložka ali voznikove kartice, so pojasnili.

Uslužbenci Fursa so pri kršiteljih izvedli več ukrepov, in sicer začasni odvzem vozniškega dovoljenja (81 primerov), začasni odvzem prometnega dovoljenja (264 primerov), odrejen izredni pregled zapisovalne opreme v pooblaščeni delavnici (231 primerov), odvzem voznikove kartice (uporaba tuje kartice 115 primerov), izrekli pa so 3247 glob.

Vse bolj sofisticirani goljufi

Največ kršitev so odkrili pri prevoznikih iz drugih držav članic EU (59 odstotkov), sledijo tuji prevozniki iz tretjih držav (26 odstotkov) in domači prevozniki s sedežem v Sloveniji (15 odstotkov). Odkritih in zaseženih je bilo 105 v vozila vgrajenih sofisticiranih elektronskih naprav za manipuliranje tahografa, krmiljenih s pomočjo prikritih stikal, daljincev in spominskih USB ključev.

Na Fursu so še izpostavili, da so manipulacijske naprave v vozilih čedalje bolj sofisticirane. Manipulanti z njimi dosežejo, da se med vožnjo aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, med tem ko se na voznikovo kartico zabeleži počitek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • romzy 18:18 14.februar 2018.

    Osebno si zelo želim splošne stavke poklicnih šoferjev Slovenije in to za najmanj en teden. Pa si potem sami , "nergači" ala ECKING podojite krave in specite kruh za svoje najdražje !

  • Avatar Leon
    Leon 17:03 13.februar 2018.

    Škoda ,da ne pobirajo davkov tudi od oligarhov ,ki so utajili davke v vseh 25 letih osamosvojitve . Morda pa ne znajo zapisati številk s toliko ničlami !

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:17 13.februar 2018.

    ti sploh nimaš pojma o teh ubogih ljudeh, ki so mesece po kabinah za nekaj 100€, in to zato, da jih lahko presite odprtinice pljuvate po forumih. ti si verjetno kakšen mali nesrečen zapredek v loju, ki se praksa po ...prikaži več raznih stavkah, ne?