Slovenija
5059 ogledov

Gantar povedal tudi, kdaj bodo ocenjevali povprečje za sproščanje ukrepov

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
"Poznamo posledice martinovanja, glede na to, da so prazniki pred nami, je spoštovanje ukrepov ključno, da jih ne bi bilo treba ponovno zaostrovati. Verjamem, da to lahko dosežemo."

Glavni omejitveni dejavnik je število prostih postelj

"Vsi si želimo, da bi lahko normalno zaživeli, zato smo pripravili načrt sproščanja ukrepov. Sproščamo jih lahko šele takrat, ko bomo zanesljivo vedeli, da je dovolj postelj za vse tiste, ki jo potrebujejo. To je tisti glavni omejitveni dejavnik," je na današnji novinarski konferenci vlade dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Drugi pomemben faktor pa so okužbe, ki jih sicer spremljajo v 14-dnevnih intervalih, zdaj pa bodo v kriterije vključili 7-dnevno povprečje, da ne bi določenih ukrepov predolgo zadrževali, če to ne bo potrebno. "Ukrepi, ki jih je Slovenija sprejela že 16. novembra, so dokaj ostri in jih redno podaljšujemo. Pričakoval sem boljše rezultate, a smo kljub temu dosegli bistveno izboljšanje, iz eksponentne rasti in naraščanja potreb po posteljah, nam je uspelo krivuljo zravnati," je povedal Gantar. Podobne ukrepe so sprejele tudi druge države in uspele doseči bistveno izboljšanje, zato Gantar upa, da je to še mogoče tudi v Sloveniji.

Janez Janša Slovenija Janša napovedal, kako bo vlada sproščala ukrepe

Kot je dodal, je v zadnjih desetih dneh število zasedenih postelj relativno konstantno, okrog 1300. A je to zgornja meja, zdravstveni delavci so namreč preobremenjeni in se tudi sami borijo z okužbami.

Načrt sproščanja predvideva pet faz, v najslabši, črni, se nahajamo trenutno, v rdeči fazi pa že sledijo določene sprostitve. V zadnji fazi, ko bo število okužb manjše od 300, bodo ponovno veljali le splošni higienski ukrepi in prepoved delovanja barov in diskotek. 

sproščanje ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Spoštovanje ukrepov je zdaj ključno

"Vse je odvisno od nas. S strokovnega vidika ni glede ukrepov nobenega pomisleka. Prepričan sem, da bomo že konec leta lahko preživeli v bistveno bolj sproščenem vzdušju," je dejal Gantar.

Spomnil je, kako smo še pred nekaj meseci pazili, da ne bomo presegli "magične meje" 40 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, katero smo že pred časom krepko prestopili. "Smo pa na splošno v Evropi v slabem stanju. Ponekod se stanje resda izboljšuje, a ne povsod, kar je še dodatna nevarnost pri postopnem izboljševanju stanja pri nas," je dejal Gantar.

Opozoril je še na pomen doslednega upoštevanja ukrepov. "Poznamo posledice martinovanja, glede na to, da so prazniki pred nami, je spoštovanje ukrepov ključno, da jih ne bi bilo treba ponovno zaostrovati. Verjamem, da to lahko dosežemo," je poudaril.

Zaščitne maske na prostem Slovenija "Dokazano neučinkovite ukrepe je treba preklicati"

Odločali se bodo tudi med vikendom

Na vprašanje, kako bodo ocenjevali 7-dnevno povprečje, je minister odgovoril, da bodo spremljali vsak dan. "Vsakodnevno lahko izračunavamo 7-dnevno povprečje, ukrepe lahko sproščamo tudi med vikendom. to bomo delali sproti, ažurno, v tistem trenutku, ko bo en kriterij izpolnjen." Tista regija, ki bo prej dosegla zastavljene številke, bo prej deležna sproščanja. 

Glede množičnega testiranja

Glede množičnega testiranja, je minister Gantar povedal, da je glede na to, da še vedno zaradi številnih dnevno novo potrjenih okužb še vedno ne moremo epidemiološko slediti posameznih stikom, je ukrep množičnega testiranja seveda smiselen. 

Izveden bo po kombinaciji dveh scenarijev, ki jih je predlagala strokovna skupina. Začeli so ga že opravljati na področju zdravstva, nadaljevalo se bo po drugih skupinah v okviru posameznega resorja. "Razmišljamo, da bi v prvi vrsti naprej pristopili k množičnemu testiranju učiteljev, vojske, policije, podjetij. Odvisno od situacije v posameznem resorju, kjer se bodo začenjale težave in kjer bo okužb največ." 

"Testiranje želimo približati populaciji in to ne le preko osebnega zdravnika. Kdor bi se želel testirati, mu bomo to brezplačno omogočili. Zakaj šele zdaj? Ker smo med drugim včkrat poslušali dileme v zvezi s hitrimi antigenskimi testi. Pri nas zmogljivosti za množične PCR teste ni." 

Minister je dodal, da bi s tovrstnim testiranjem želeli začeti še pred prazniki, zato sta aktualna dva razpisa za teste. V prvem je krajši rok, gre za 500 tisoč testov, milijon testov sledi po redni poti javnega naročila. Do 11. decembra naj bi dobili 115 tisoč testov, takrat bi že lahko začeli z množičnim testiranjem. Po zagotovilih bo do takrat urejena tudi ustrezna digitalna podpora. O rezultatih razpisa minister še ne govori. 

Lokali med zadnjimi 

Na vprašanje, kdaj bi lahko začeli s sproščanji ukrepov v nočnih klubih in gostinskih lokalih, je Gantar povedal, da se bodo glede tega začeli pogoarjati šelo, ko bo sledilo krepko pod 300 novih potrjenih okužb. "Ko se bomo temu približevali, bomo določili natančne kriterije. Nenazadnje tudi izkušenje iz drugih držav kažejo, da so lokali ena večjih groženj za širjenje virusa." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • vzev 18:03 03.december 2020.

    In tudi tukaj se vidi kako pri nas vodi epidemijo vlada ne pa stroka. Včeraj Beovićeva pove, da se naj prej odprejo trgovine, kot pa npr. frizerski saloni. Vlada pa sedaj napove ravno obratno. Potem se pa vlada čudi, da ...prikaži več teh neumnih ukrepov nihče ne upošteva.

  • vzev 18:00 03.december 2020.

    To pomeni, da vlada še sedaj ne misli prenehati s temi neumnimi ukrepi, ki ne pomagajo nič, razen, da uničujejo gospodarstvo.

  • evelux 17:24 03.december 2020.

    Zanimivo kako bi lahko tako hitro sprostili frizerje, manikure, pedikure ko pa so dejansko z strankami dobesedno v kontaktu ..... tu pa res nič več ne štima .......in spet bodo okužbe letele v plafon.....